Да се увеличи здравната вноска от 8 процента на минимум 10 процента. Това каза в интервю за БТА Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници.

Не може ние да сме с най-ниската здравна вноска от цяла Европа, добави той. По думите му най-евтиното в България е трудът. Лекарствата и апаратурата, които купуваме, са на европейски цени. Трудът ни е евтин, плащаме мизерни заплати на лекарите и медицинските сестри, и затова те отиват в чужбина, каза още той. 

В отговор на въпрос дали трябва да се повиши потребителската такса, плащана при преглед от личния лекар, която от години е 2.90 лв., Грудев припомни, че стойността ѝ е един процент от минималната работна заплата, но нивото на таксата е замразено.

Не искат да го променят, а таксата трябва вече да е 7.10 лв., което подсказва за начина, по който мислят – изключително популистки и недалновидно, добави той. Грудев припомни, че голяма група от гражданите са освободени от тази такса. Предлагали сме и да отворят здравноосигурителните фондове, а те замразиха и тях, и сега тези фондове дублират работата на Здравната каса, допълни Грудев.

По думите му там, където Касата не може да се справи заради липса на ресурс, е добре да се създаде надграждащ пакет услуги, в който може да се включат лекарства, импланти и др. Той посочи, че в проценти българите доплащат най-много в аптеките, за рехабилитация и в извънболничната помощ, и чак тогава в болница.

До дни от сдружението, заедно с Националното сдружение на общинските болници в България и сдруженията на университетските и на областните болници ще атакуват по съдебен ред анекса към НРД. На 29 април 2022 г. между Българския лекарски съюз и НЗОК беше подписан анекс към НРД 2020-2022 г. за медицинските дейности и още тогава от сдружението съобщиха, че документът ще бъде обжалван.

В него е указано, че стартовата заплата на лекар без специалност, работещ в болница, трябва да е 2000 лв., а на медицинска сестра – 1500 лв.. Лечебните заведения, които не могат да осигурят тези суми, ще получават приход по клинични пътеки, повишен с 15 на сто, а останалите – с 25 на сто. Анексът е обнародван в Държавен вестник.

Прави се анализ как биха се отразили новите заплати на финансовото състояние на болниците, но за да знаем с точност, трябва да имаме яснота за бюджетите си за май, посочи Грудев. По думите му към 30 май такава яснота няма. Грудев изрази надежда, че бюджетите ще се изяснят най-късно до 1 юни. Според него в най-добрия случай бюджетите на болниците ще бъдат увеличени с 20 процента, защото повишените стойности на клиничните пътеки са микс от различни видове увеличения.

istock
istock

Грудев посочи, че в областта на педиатрията увеличението на някои клинични пътеки е с 50-100 процента, в акушерството и гинекологията – с 50 на сто, в хемодиализата – с над 50 на сто, а за други клинични пътеки и процедури то е доста по-малко. Това означава, че не всяка болница ще получи чрез увеличението на цените на клиничните пътеки увеличение на своя бюджет, уточни той. В този смисъл прогнозно можем да кажем какво ще е увеличението на бюджетите ни, но ако приемем, че средно увеличението на бюджетите в цялата система е 25 на сто и го добавим към сегашните бюджети на болниците, ще даде 1.25 увеличение, обясни Грудев.

Колко ще плащат безработните за здравна вноска от 1 април

Не е тайна, че повечето от лекарите получават заложените в Колективния трудов договор 2 хил. лв., докато на много малко места медицинските сестри получават заложените 1500 лв.,каза още Грудев. По думите му медицинските сестри получават 910 лв. основна заплата с осигуровките, което означава, че чистата сума, която взимат, е около 750 лв. Длъжен съм да спомена, че сме категорично съгласни, че трябва да се повишат заплатите на медицинските сестри, тъй като те са нископлатени, освен това броят им страната ни е малък, допълни той.

istock
istock

Заплатите, особено на младите лекари, също трябва да се повишат, защото тези кадри трябва да ги запазим за България, каза още Грудев. Не сме съгласни с начина, по който това се върши и до дни ще подадем жалби в съда, допълни Грудев. По думите му адвокати и специалисти по трудово право, с които са се консултирали от сдружението, са изразили категорично мнение, че вписването в НРД на изисквания за определени нива на заплати, е абсолютно незаконосъобразно. Не кореспондира със законите, защото КТД се отнася само до страните, до които са го подписали, добави той. Ние оспорваме и представителството на страните, които са подписали КТД, подчерта Грудев и посочи, че повече от 20 години едни и същи хора подписват КТД.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg