Има сериозно забавяне в издаването на експертни решения от ТЕЛК, признава министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в отговор на депутатски въпрос.

Общо у нас функционират 75 ТЕЛК, като срокът за произнасянето им е променлив във времето. Към четвъртото тримесечие на 2023 г. 38 ТЕЛК са се произнесли в срок към този период, а 37 са имали забавяне на експертизата. Степента за забавяне е различна, като 9 комисии са забавили решенията с около 1 месец, между 1 и 3 месеца е забавянето при 13 ТЕЛК, от 4 до 6 месеца – при 10 комисии, от 6 месеца до година – 1 комисия, а при 4 забавянето е над 1 година. Това са ТЕЛК в Шумен, две в Кърджали и една във Видин, отчита министърът.

Най-голямото забавяне, отчетено в работата на ТЕЛК е над 2 години и 2 месеца.

За сравнение спрямо края на 2022 г. тази картина се влошава, като 11 от ТЕЛК, които сега показват забавяне на експертизата, в края на 2022 г. са се вмествали в законоустановения 3-месечен срок. Освен това тези комисии, при които има забавяне в края на 2022 г., сега се наблюдава увеличение на това забавяне към още по-дълг срок на произнасяне, признава Хинков.

По данни на ведомството хората с изтекли ТЕЛК/НЕЛК решения през периода от 25 януари 2023 г. до 25 януари 2024 г. е 18 467 души, от които 17 495 са решения на ТЕЛК и 972  -а на НЕЛК. Общо 323-има от тях са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от 3 месеца преди изтичане на срока на експертните им решения.

При 315 човека има забавяне на медицинската експертиза, при които ТЕЛК не са установили трайно намалена работоспособност, види и степен на увреждане. През този едногодишен период постановените експертни решения на ТЕЛК са 125 874, от които 4910 са обжалвани. Данните от информационната система показват, че в близо 2980 случая обжалваните пред НЕЛК решения на ТЕЛК с определен под 50% степен на увреждане са отменени и върнати за ново разглеждане от ТЕЛК.

istock
istock

В резултат на промените в Закона за здравето, съгласно които РЗИ уведомява всички хора с изтичащ срок на експертните решения за нуждата от ново освидетелстване, се е увеличил значително потокът на пациенти към ТЕЛК. Причината за ръста на подадените заявления-декларации за освидетелстване или преосвидетелстване през миналата година са промените в Наредбата за медицинската експертиза, включително и промяната в методиката.

Проблем с изплащането на пенсии

Те дадоха възможност на всички хора с увреждания, които считат, че са по-благоприятни за тях, да подадат документи за преосвидетелстване, извън нормативно определените поводи за това. Данните показват, че през 2021 г. са издадени 202 571 ТЕЛК решения, от които 23 043 за във връзка с временна неработоспособност и 179 528  - трайно намалена работоспособност и вид  и степен на увреждане. През 2022 г. от общо 217 479 решения, 24504 са за временна неработоспособност, а 192 966 – за трайна и вид и степен на увреждане.

През миналата година обаче решенията скачат с 21% и са 263 343, от които 28 265 за временна неработоспособност и 235 078 – с 22% повече, за вид и степен на увреждане. През миналата година са открити 5 нови ТЕЛК в областите Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Русе. Това обаче не компенсира увеличения брой подадени заявления и по този начин забавянето в експертизата остава проблем, който се задълбочава, казва министърът.

istock
istock

Съгласно закона обжалванията срещу решения на ТЕЛК се правят в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК. Като последните могат да потвърдят решението, да го отменят и издадат ново, да върнат лицето за ново освидетелстване. През миналата година са обжалвани пред НЕЛК 10 025 решения на ТЕЛК, като са потвърдени 1150, отменени са и са издадени 2661 нови решения или близо 27% от всички обжалвани. НЕЛК е отменила близо 62% от обжалваните експертните решения и е върнала за ново освидетелстване хората.

Причините  най-често са липса на медицински документи, не се прилага документация за наблюдение на заболяването, вкл. епикризи, в решенията не се обсъждат всички заболявания, за които има медицинска документация, в същото време има оценки за диагнози, за които няма медицински документи. Затова са правят обучения на лекарите в ТЕЛК, като през миналата година такова са преминали 177 лекари от ТЕЛК, като само 1 е бил на място,  а другите – дистанционно, отчита здравният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase