В "Здравей, България" продължава рубриката "Питай за ваксините". Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отговаря на зрителски въпроси.
 
Ако първата доза от ваксината е поставена в София, но се налага по-дълго пребиваване в друг град, възможно ли е втората доза да се направи на друго място?
 

„Не е невъзможно, макар че е за предпочитане втората доза да се направи там, където е поставена и първата. Това ще улесни процеса. След като една ваксинация е направена  и е вкарана в системата, данни за този човек има, независимо къде е той”, каза доц. Кунчев.
 
Пациентът ли трябва да потърси място в пунктовете, когато наближи деня за втората доза, или някой ще му се обади?
 

„Пациентът трябва да е активната страна. Той най-добре знае кога идва денят за втора имунизация. Ако има някакво препятствие, да си направи сметката. Той активно трябва да търси. Колегите на места знаят хората за реимунизация”.
 
Може ли да се отлага втората имунизация?
 

„Не е добре да се отлага безкрайно. По принцип, за ваксините няма краен срок. Има оптимален срок. Много изследвания показват, че ако втората доза се направи в този период, има данни, че нивото на антитела е максимално високо”.
 

istock
istock

Кога ще започне записване за ваксиниране, за да се избегнат опашките?
 

„Предвидено е системата да заработи от 1 март. Не мога да гарантирам, че ако човек се запише няма да има опашки. В целия свят има опашки и то по-дълги от нашите”. В 28-те областни центрове ще има денонощни кабинети за ваксинация. В хладилниците вече нищо не стои. На много места в РЗИ работят с минималното количество, защото със старта на кампанията има около 60-70 хиляди дози, които в момента се разпределят към общопрактикуващите лекари.
Преди два дни получихме пак леко коригирани дози надолу, всичко зависи от доставчиците. Ето, днес очакваме дози от "Пфайзер", но поради лошото време може да има забавяне, допълни доц. Кунчев. През март се очаква да получим около половин милион дози.

Когато една ваксина е пусната от Европейската агенция за безопасност на лекарствата, хората не трябва да имат притеснения, коментира доц. Кунчев на въпрос дали ваксината на "АстраЗенека" е безопасна за хората над 65 г.

Хората, които са развили видими клинични симптоми на COVID-19, поне до 3 месеца след боледуването е безсмислено да се ваксинират. Не, че не може, но те си ги имат антителата, обясни той.

istock
istock

Може да се прави секс след поставянето на ваксината

Няма връзка между двете, отговори доц. Кунчев на зрителски въпрос. А на въпрос от жена дали може да си боядисва косата, той обясни, че са спирали партиди от боя за коса с много тежки алергични реакции и ако има такава, няма да е заради ваксината.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg