Метеорологични условия, които са тежки за розопроизводството, и трудностите с осигуряването на работна ръка са най-сериозните проблеми в сектора, коментира за Радио Стара Загора председателят на Професионална асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

Въпреки че текстовете на новоприетия Закон за маслодайната роза защитават бранша и вадят „на светло“ некоректните играчи, текстовете му не са в състояние да се справят с основните тревоги на производителите.

Биофермери връщат субсидията, ако нямат сертификат

„Нетипично топлата и суха зима се отрази тежко на предстоящата вегетация на растенията, която пък при някои от насажденията дори не е прекратявана. Затова и при тях има риск от измръзване на пъпките при появата на закъснели студове“, опасява се Христо Николов.

По отношение на качеството на розовия цвят България продължава да държи лидерските си позиции на световния пазар.

По думите му обаче като реализирани количества преработена продукция обаче Турция и Иран ни изпреварват. 

Вижте кога ще се плащат субсидиите в земеделието през 2020 г.

istock
istock

Цената на турското розово масло е по-ниска от нашата, но дали е за сметка на качество, или на далновидна политика, не е ясно, коментира още Христо Николов. 

Той посочи, че според данните, с които разполага, над 70% от произведеното през последната кампания розово масло стои непродадено в трезорите.

Насищане на пазара през предходните години е една от възможните причини.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg