Зърнопроизводители от област Добрич масово теглят кредити от банки, за да изплащат ренти, съобщава БНР.

Арендаторите обработват около 2 милиона декара, като собствениците на земята получават средно 107 лв. за декар. Причината за искането на банкови заеми е в липсата на пазар и залежаването на българското зърно по складовете.

Разходите за производство на единица площ за земеделците са нараснали през настоящата стопанска година почти двойно, а очакваната цена на семената за 2023 година е с 40% по-висока. В същото време пазар за българската продукция няма, посочи председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич Кирил Комитов:

Как се определя каква рента ще получите от земята си

„На нищо няма пазар, никой не купува, паднаха цените. И на пшеницата, и на царевицата, и на слънчогледа, на всичко“.

istock
istock

Необичайно високо е търсенето на кредити тази година срещу продукция, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова:

Държавата ни няма нужда да внася украинско зърно

„Процентът, който се търси за ренти и обезпечаване през продукция е изключително голям в момента от колегите и банките по-скоро са готови да откажат“.

Според Кирил Комитов в началото на следващата година се очаква от Украйна да започне внос и на царевица, което ще затрудни още повече българските производители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg