От началото на 2010 г. в Европейския съюз се наблюдава тенденция за поевтиняване на яйцата за консумация и на поскъпване на замразеното бройлерно месо грил, съобщиха от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.
Увеличение на цените на яйцата в ЕС се е наблюдавало през първото тримесечие на годината, когато те са поскъпнали от 137.68 евро/100 кг до 141.99 евро/100 кг. От април, обаче, цената е започнала да пада, достигайки през юли най-ниското си ниво от 3 години насам, допълват от ведомството. Отчетено е намаление от 14.5% на годишна база, като само за България е регистриран спад от 23.5 на сто.
Средната цена на яйцата за консумация през месец юли като цяло за ЕС е 95.59 евро/100 кг, а за България – 84.11 евро/100 кг. /164.70 лв. за 100 кг без ДДС/. За същия месец Германия, Полша и Унгария отчитат по-високи цени на яйцата /Германия – 87.04 евро/100 кг, Полша – 113.21 евро/100 кг и Унгария – 101.04 евро/100 кг/, а Румъния и Холандия значително по-ниски от средноевропейските и нашите, съответно 68.75 евро/100 кг и 49.40 евро/100 кг.
Според данните на МЗХ, към началото на август средната цена на яйца за консумация като цяло за Общността е 96.14 евро/100 кг, а за България- 87.61 евро/100 кг, или 171.35 лв./100 кг. без ДДС.
Средната цена на птичето месо в ЕС през първите пет месеца на 2010 г. варира от 156.23 евро/100 кг до 163. 66 евро/100 кг., а от м юни се наблюдава постепенно увеличение.
За ЕС цената на бройлерното месо през м. юли е 171.88 евро/100 кг, а за България е 140.82 евро/100 кг, или 275.41 лв./100 кг без ДДС. Повечето страни от Общността имат по-високи цени от тези в България, като изключение правят Полша и Великобритания, където цените са съответно 129.16 евро/100 кг и 137.99 евро/100 кг.
В началото на август за ЕС цената на птичето месо е 176.50 евро/100 кг, а за България – 141.42 евро/100 кг, или 276.59 лв./100 кг без ДДС.