цялостен капитализъм.
Проблемът за България при кандидатстването за влизане в ERM II е, че Европейската централна банка от две години насам не желае да седне на отсрещната страна на масата. Това коментира в предаването «Кой говори» на Дарик макроикономистът Георги Ганев. 
Присъденияването към механизма става с договаряне с Европейската централна банка за курса – местна валута спрямо евро и след това се чака одобрението от останалите  страни в ЕС.
Ганев коментира и че бюджетният дефицит, който бе обявен за изминалите две години, е причина да отложим кандидатурата си за ERM II, но не е условие за присъединяването към механизма.
Когато кандидатстваш и вече си в ERM II и си прекарал там две години и кажеш хайде сега да влизам в еврозоната, тогава се гледа дали имаш 3 процента дефицит или – не, припомни икономистът. Ганев подчерта, че като се говори за иизскванията за размер на бюджетния дефицит – освен в случаите на кандидатстване в еврозоната, не трябва да се забравя и Пакта за стабилност и растеж. Той ангажира всички от ЕС да поемат ангажимент към останалите за това да нямат над 3 процента дефицит. 
Ганев обясни още, че в Европейския съюз работят доста неформални механизми, неизрично юридически разписани, механизми на разговори, на взаимно убеждаване и така нататък. Влизането в ЕRM 2 е в много висока степен такъв неформален акт. 
Метафоричното говорене за ERM II като „чакалня” или „фитнес”, както го нарече финансовият министър Симеон Дянков, става все по-вредно, защото изпускаме какво той всъщност значи, коментира Георги Ганев. 

Проблемът за България при кандидатстването за влизане в ERM II е, че Европейската централна банка от две години насам не желае да седне на отсрещната страна на масата. Това коментира в предаването «Кой говори» на Дарик макроикономистът Георги Ганев.

Присъеднияването към механизма става с договаряне с Европейската централна банка за курса – местна валута спрямо евро и след това се чака одобрението от останалите  страни в ЕС.Ганев коментира и че бюджетният дефицит, който бе обявен за изминалите две години, е причина да отложим кандидатурата си за ERM II, но не е условие за присъединяването към механизма.Когато кандидатстваш и вече си в ERM II и си прекарал там две години и кажеш хайде сега да влизам в еврозоната, тогава се гледа дали имаш 3 процента дефицит или – не, припомни икономистът.

Ганев подчерта, че като се говори за иизскванията за размер на бюджетния дефицит – освен в случаите на кандидатстване в еврозоната, не трябва да се забравя и Пакта за стабилност и растеж. Той ангажира всички от ЕС да поемат ангажимент към останалите за това да нямат над 3 процента дефицит. Ганев обясни още, че в Европейския съюз работят доста неформални механизми, неизрично юридически разписани, механизми на разговори, на взаимно убеждаване и така нататък. Влизането в ЕRM 2 е в много висока степен такъв неформален акт. Метафоричното говорене за ERM II като „чакалня” или „фитнес”, както го нарече финансовият министър Симеон Дянков, става все по-вредно, защото изпускаме какво той всъщност значи, коментира Георги Ганев.