Нововъведеното безкасово плащане и винетни такси за товарните автомобили на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе доведе до истински хаос. Заради нововъведението, което е в сила от днес, в района на моста се образуваха опашки от ТИР-ове. 

Оказало се, че шофьорите на камионите не са готови за плащане с карти, а отделно системата не възприема всички видове карти. Отделно, системата не възприема всички видове карти.

Това доведе до образуването на опашки в района на моста. Някои от картите не можеха да се прочетат от системата, а част от шофьорите нямали пари в тях. Водачите дават пари в брой на колеги с валидни карти, за да могат да платят таксите. Така вместо за една минута обработка на един камион е отнемала над 10 минути.

От Митница-Русе са поставили табели на шест езика в района на моста, с които обясняват промените. Отделно е бил даден един месец срок на всички фирми още през ноември да подготвят картите си за безкасови разплащания, предаде БГНЕС.

Целта на новата система е да се ускори процесът по обработка на товарните превози и да се елиминира възможността за незаконни практики при заплащането на пътни и винетни такси.