Вестник Стандарт

„5 бона за министър”

По пет бона заплата за всеки министър. Толкова ще взимат членовете на кабинета, който ще бъде избран след парламентарните избори догодина. Двойно по-високите възнаграждения спрямо сегашните са заложени в проектозакона за висшия държавен служител, подготвен от екипа на вицепремиера Симеон Дянков.

Така повече ще взимат от премиер и шеф на парламента до заместници на министрите. "В момента министър-председателят взима под 3300 лева. Не е реално човекът, който отговаря за цялата държава, да има такава заплата", коментира Дянков.

Той се оплака, че сега повечето частни мениджъри, поканени да получат отговорни постове във властта, отказват заради смешното заплащане.
За да не бъде обвинен кабинетът "Борисов", че си вдига парите, в закона ще бъде записано, че той влиза в сила от август 2013 г., когато трябва да е сформирано следващото правителство.

Премиер и председател на парламента със 7 бона заплата. Толкова ще взимат наследниците на Бойко Борисов и Цецка Цачева, ако депутатите приемат подготвения от финансовото министерство Закон за висшия държавен служител. Новият проект ще обхване също така министрите и заместниците им, зам. парламентарните шефове, президента, вицепрезидента, както и членовете на независимите комисии.

Вестник 24 часа

„Дават бонуси на общините без дефицит”

Общини, които имат стабилно финансово състояние и са без дефицит, ще получават бонуси от държавата, заяви в Силистра вицепремиерът Симеон Дянков. Механизмът за поощрения щял да влезе в сила с бюджета за догодина.

Според Дянков за общините, които успеят дългосрочно да останат в списъка на отличниците, ще бъдат отделени допълнителни пари, предимно за пътища и туристическа инфраструктура. Средствата няма да може да се използват за бонуси на служителите в общината, подчерта финансовият министър.

За финансово неефективните общини пък е предвиден механизъм, който автоматично ще ги блокира и да не могат да кандидатстват за допълнителни средства от държавния бюджет за капиталови разходи.

Финансовият анализ за състоянието на общините ще бъде представен до края на месеца, съобщи още министърът на финансите.

Вестник Сега

„Държавата иззе от фирмите си 276 млн. лв.”

Рекордни постъпления от дивиденти на фирми с държавно участие отчете финансовото министерство. Към 31 май - срока за привеждане на отчисленията от печалбата за повечето дружества, в бюджета са постъпили 276 млн. лв. - близо 60% над приходите за 2011 г.

Част от ръста идва от извънредното решение на кабинета да изиска всички неразпределени печалби от предходни години. Това кърпи временно бюджета, но обезкръвява компаниите и прави невъзможно изпълнението на по-сериозна инвестиционна програма.

"Българският енергиен холдинг", "Държавната консолидационна кампания", "Летище София" и РВД са начело в списъка по размер на дивидента. БЕХ е превел солидната сума от 141 млн. лв., ДКК - 93 млн. лв., летището и РВД - съответно по 10 и 7 млн. лв. Дивидентът на ДКК е от продажбата на държавните акции в ЕVN.

От изплащане на дивидент не бе освободен и фондът за органите на местното самоуправление в България, по-известен като ФЛАГ, който отпуска заеми на общините за подготовка на проекти по еврофондовете. ФЛАГ е превел на държавата 3.9 млн. лева. 4 млн. лв. е и дивидентът на оръжейния търговец "Кинтекс", а пристанище Варна и АДИС се отчитат с по 2.9 и 2.5 млн. лв.

Процентът на дивидента се определя ежегодно от правителството, като от идването на ГЕРБ на власт размерът бе завишен - от 50 на 80% от печалбата. Разпределянето на дивидент за собственика за изтеклата финансова година е нормална практика и в частните фирми.

Но е смущаващо, че правителството иска да прибере от държавните предприятия и печалбите от предишни години, които те са заделили като резерви. При вземането на това решение така и не се разбра какъв ефект се очаква от него.

Вестник Капитал Daily

„Бюджет по нови правила”

Нов закон за публичните финанси ще замени сега действащия Закон за устройство на държавния бюджет. Капитал Daily разполага с проектодокумента, който е почти завършен и предстои да се публикува за обществено обсъждане.

Документът ще задължава министъра на финансите да сигнализира при данни за неизпълнение на приходите и незабавно орязване на разходите, а дори и за актуализация при по-сериозно неизпълнение. В сега действащия устройствен закон подобни изисквания не са заложени. Липсата им позволи на тройната коалиция да управлява сякаш през 2009 година няма криза.

Плюс на новия закон са и изискванията за ефективно управление на публичните финанси и провеждането на програмно бюджетиране. Залагат се критерии и за по-висока публичност, особено в моменти на криза. Изпълнението на тези разпоредби обаче не се гарантира, тъй като не са посочени критерии за ефективност.

Дори и в момента пък министерствата симулират програмно бюджетиране, като поставят етикет "Политика" или "Програма" на отделните си разходи, без да сочат цели и критерии за успешното им постигане.

Това е и основната причина в България публичните финанси да се водят на принципа "покриване на разходите", а подобряването на обществените услуги и намаляването на бюрокрацията си остават пожелания вече две десетилетия.

Предвижда се новият акт да има статут на специален закон по отношение на публичните финанси и поради това неговите разпоредби ще са над тези на други специални закони в частта, касаеща бюджетни отношения.

Правилата в закона съответстват на подписания през декември европейски фискален пакт, но остават и местните ограничения, които финансовият министър Симеон Дянков прокара миналата година с поправки в сега действащия устройствен закон.

Вестник 24 часа

„Морето поевтинява в Гърция, скоро и у нас”

Сериозна война за туристи чрез намаление на предварително обявените цени започват гръцките и българските хотелиери. Засега по-големи отстъпки дават съседите в опит с български туристи да компенсират отказите на германци и англичани. BG хотелиерите обаче подготвят нови предложения, защото вече имат откази на клиенти, които се пренасочили към Гърция.

Отстъпки съседите започнали да правят в последния месец, съобщи зам.-председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков.
Намалението спрямо предварително обявените цени стига 30%, като постоянно пристигат нови и нови промоции.

"Реално в момента скъпи дестинации като островите Санторини и Закинтос и висококатегорийните хотели на Халкидики са изключително достъпни за българските туристи", обясни Байков.

Срещу 250-350 лв. на човек може да се организира едноседмична почивка на островите Лефкада или Корфу.