Вестник Капитал Daily

 

Софтуерни мениджъри: Оставка, защото ограбвате бъдещето на децата ни. 36 изпълнителни директори от ИТ бранша подкрепиха в лично качество протестите, съобщава "Капитал Daily". "Оставка! Веднага!" - това е призивът на 36 изпълнителни директори от софтуерната индустрия, които подкрепиха студентските протести. Мениджърите разпространиха за медиите специална прокламация, в която обявяват: "Продължаващият разпад на държавността и тоталната загуба на легитимност на най-важните обществени институции ограбват страната ни не само икономически и социално, но преди всичко морално. Ограбват бъдещето на нашите деца." Директорите застават само с имената си, без да посочват фирмите, които представляват, и призовават и други техни колеги да подкрепят в онлайн петиция тяхната позиция. "Това не е подписка на софтуерните компании, а гражданска позиция на изпълнителни директори на дружества. Не е цел да си прикрием фирмите, като не обявим техните имена – ние не може да се скрием. Просто нашата принципна позиция е, че фирмите в България не трябва да участват в политически процеси и не трябва да са обвързани с политически партии. Проблемите ни идват от връзките между бизнес и политика и това е сред нещата, които правят България неработеща в момента. Самата дефиниция на думата "олигархия" е именно липсата на подобно разграничаване между политика и бизнес", коментира Явор Джонев, съосновател и управител на "Сирма груп холдинг", който е и автор на петицията. Той допълва, че това не е само негова инициатива, а директорите на софтуерните компании са провели годишно събрание през почивните дни.

 

Банката за развитие иска да има фонд за дялови инвестиции. Държавната институция иска да се префокусира върху малкия и средния бизнес. Българската банка за развитие (ББР) иска да има работещ фонд за дялови инвестиции, който ще подкрепя компании с потенциал за растеж. Разглежда се възможността и за предоставяне на заеми на фирми, лихвите по които да се покриват със средства по оперативните програми. Това са две от идеите за преструктуриране на ББР, стана ясно от изказването на изпълнителния директор на финансовата институция Билян Балев на форум за възможностите за финансиране на бизнеса.

 

БТК пласира облигации за 400 млн. евро. Книжата са част от плана за рефинансиране на задълженията на групата и привличане на нов инвеститор. Година след мащабното преструктутириране на задълженията и промяната на собствеността на БТК компанията е на път успешно да рефинансира част от дълговете си. В края на миналата седмица телекомът пласира успешно 400 млн. евро корпоративни облигации при сравнително добри условия. По този начин тя си отваря пътя към последващо привличане на нови инвеститори през 2014 г., каквито са плановете на настоящите й акционери - банкерът Цветан Василев чрез дружеството си "Бромак" ЕООД, руската инвестиционна компания VTB Capital и част от кредиторите й. Според съобщението на телекома емисията от 400 млн. евро е пласирана при доходност от 6.625%, което е сравнително добре на фона на рейтинга на компанията B1 от Moody's и BB- от Standard & Poor's. Освен това доходността е под тавана от 7%, който дружеството си беше поставило, за да пласира книжата, и е около "цената" на настоящия й дълг - Euribor + 5.5%. Със същия рейтинг свързаната с телекома Корпоративна търговска банка (КТБ) пласира миналата година 150 млн. долара на 8.25%. Според запознати към емисията е имало изключително висок интерес и поръчките за книжата са надхвърлили няколко пъти предлаганото количество.

 

Вестник Сега

 

Магистрати и политици влачат България към дъното на класациите. Страната ни се представя трагично - със силна мафия, неработещи закони и неумение да привлича и задържа таланти.България се представя посредствено във всички световни икономически класации през последната година, а по някои важни показатели сме трагично зле - например по мащаб на организираната престъпност. Това показва прегледът на осем водещи международни изследвания, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). В тези проучвания страната ни по много показатели прилича не на член на ЕС, а на държава от Третия свят. Най-лошото е, че нещата с години не се подобряват - дори там, където най-много куцат, обясниха от института при представянето на обзора вчера. Другият им тревожен извод е, че българите сякаш вече са претръпнали за порочни явления като преяждането с власт и шуробаджанащината. Според класацията на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност например от включени 148 държави България заема между 123-то и 125-о място по такива важни показатели като независимост на съдебната система, ефективност на закони и наредби, прозрачност на държавната политика и достъпност до финансови услуги. На този фон не е чудно, че в същата класация страната ни е 130-а по мащаби на организираната престъпност. Което силно кореспондира с крилатата мисъл, че "Другите държави си имат мафия, а у нас мафията си има държава".

 

Вестник Труд

 

ДАНС обучава агенти за хакери.Близо 500 агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъдат обучени да се борят с изтичането на тайни от информационните системи на службите и да търсят доказателства за престъпления в компютрите. Над 1 млн. лв. (с ДДС) ще струва проектът, който е съфинансиран по Оперативна програма "Административен капацитет" на ЕС. 50 агенти ще бъдат обучени до Certified Hacker Forensics Investigator. Това ще рече, че трябва да умеят да извличат доказателства от компютърните системи на заподозрените с хакерски прийоми. 19 служители трябва да минат курс Certified Ethical Hacker (CEH) версия 8. Сдобилите се със сертификата за "етичен хакер", според определението му, ще отговарят за компютърната сигурност на наелите ги организации. Те ще използват същите инструменти и знания, като обикновените "неетични хакери," пише "Труд".

 

Има опасност за 286 млн. евро за земеделие.За трета поредна година България може да загуби евросредства по Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от писмо от Европейската комисия до земеделското министерство. Под въпрос са 286 млн. евро, които изгарят на Нова година. Колко от тях ще успеем да усвоим до края на годината и какви мерки са взети ще обяснят днес министърът на земеделието Димитър Греков и новият шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов.

 

Вестник Стандарт

 

Чобанов укроти лекарите със 130 млн. Проверяват през лятото дали на Касата й трябват още средства.Още около 130 млн. лв. ще получат болниците до 20 януари. Под споразумението със съсловните организации на лекарите и зъболекарите подписите си сложиха лично финансовият министър Петър Чобанов, здрaвният министър д-р Таня Андреева и шефът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Първия транш от 27 млн. лв., с който ще се изплатят напълно средствата на клиниките за септември, Здравната каса трябва да преведе до 10 декември. Причината за доплащането е, че бюджетът на фонда не бе заложен добре от предишното й ръководство и той нямаше как да плати повече от 80% на клиниките за септември, октомври и ноември. Вторият транш от близо 100 млн. лв. за следващите два месеца болниците ще получат до 20 януари 2014 г., гласи още споразумението. Анекси с касата пък ще се подпишат до 1 декември. Благодарение на тези обещания бяха потушени и протестите на лекарите. За първи път от доста време медиците публично благодариха на здравния и финансовия министър, съобщава "Стандарт".

 

Държавни фирми избират банки. РВД търси трезор за депозит от 5 млн. евро, а "Агроводинвест" - за изплащане на заплати. Държавни предприятия стартират процедури за избор на обслужващи банки. ДП "Ръководство на въздушното движение" обявява процедура за избор на трезор, в който да депозира 5 млн. евро за срок от 12 месеца. Едно от изискванията на РВД към кандидатите е за откриване, поддържане и закриване на депозита да не се събират никакви такси. Критерият за оценка на кандидатите е "икономически най-изгодна оферта".
Държавни предприятия към Министерството на земеделието също набират предложения къде да държат средствата си и кой да оперира с парите за заплати. Консултантското дружество "Агроводинвест" търси банка, която да поеме обслужването на разплащателни сметки, междубанкови преводи, преводи на заплатите на служителите, както и да съхранява депозити на компанията. Оферти се подават до 30 ноември.