Вестник Банкеръ 

По странен начин са разбрали призивите на министър-председателя Бойко Борисов за затягане на коланите висшите ръководни кадри в Държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД), съобщава "Банкеръ". А през 2010-а той заяви съвсем ясно: "Приемаме, че на премиера заплатата е най-висока... Не може в РВД заплатите да са по 12 хил. лева. Няма логика!". Въпреки това началниците в синята сграда край летището са намерили вратички, за да увеличат месечни си възнаграждения, нищо че те и без това са космически на фона на останалите заплати в страната.

Българските банки не са заразени с гръцкия вирус, пише "Банкеръ".Четирите водещи гръцки кредитни институции ще понесат 14 млрд. евро директни загуби от преструктурирането на държавния дълг. Какво ще е тяхното бъдеще е въпрос, който държи нащрек финансистите у нас. Защото тези институции притежават едни от най-големите банки в България. "Национална банка на Гърция" е собственик на Обединена българска банка, "И Еф Джи Юробанк" - на "Юробанк И Еф Джи България", "Банка Пиреос" - на "Банка Пиреос България", а "Алфа Банк" има може би най-големия клон у нас с активи от над 2 млрд. лева. 

Вестник Сега

Борисов подсилва кабинета с послушни министри, обявява "Сега". Кабинетът "Борисов" напълно загуби облика си на експертен, след като в четвъртък вечерта бяха отстранени двама ключови министри, а на тяхно място ще бъдат назначени верни партийни кадри на ГЕРБ. Двамата безпартийни експерти Трайчо Трайков и Стефан Константинов ще бъдат заменени като министри на икономиката и на здравеопазването от Делян Добрев и Десислава Атанасова, които влязоха в сегашния парламент като активисти на ГЕРБ. В познатия си стил вчера премиерът не даде ясни аргументи защо се разделя с тези министри и защо тъкмо сега. Ако досега партийно необвързани кадри като Трайков и Константинов можеха да си позволят да изказват различни мнения и дори да противоречат на премиера, новите политически назначения вероятно няма да нарушават партийната дисциплина и да спорят с Борисов и депутатите, които командват парламентарната група. Неслучайно в хвалбите за новите фаворити се набляга на тяхната "диалогичност". 

Вестник Труд

"Енергийният октопод засега печели битката," е коментара на лидера на СДС Мартин Димитров за смяната на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, предава "Труд". "Лично аз очаквах такава оставка, ако тъмните сили около АЕЦ "Белене" започнат да вземат надмощие", бе категоричен синият лидер, който от години настоява проектът да бъде спрян. Другият съпредседател на десницата, лидерът на ДСБ Иван Костов, прогнозира, че до 15 дни ще стане ясно "кой свали Трайков", защото на 31 март изтича удълженият срок за преговори с Русия за строежа на "Белене". Социалистите пък попитаха защо чак сега се иска оставката на Трайков, щом в секторите му политиката на кабинета е провал. "Персоналните промени в кабинета няма да решат множеството проблеми, които стоят пред страната ни", каза заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. 

"Ще дам газ на икономиката", обещава в интервю за "Труд" бъдещият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Според него най-тежкият ресор е енергетиката. "Ще търсим всички заедно отговор на тежките въпроси в областта, но мисля, че трябва да се съсредоточи много по-голямо внимание върху сектора на икономиката и по отношение на оперативна програма "Конкурентоспособност". Там трябва да хвърлим огромни усилия тази година за усвояването на средствата", смята Добрев. Другите два приоритета, по които ще работи той, са грижа към чуждестранните инвеститори и секторите с висока добавена стойност, плюс предприятията, които изнасят продукция, грижа към малките и средните предприятия.

Вестник Капитал

Нека за миг да забравим оперетата "Катар", когато говорим за уволнението на икономическия министър Трайчо Трайков, предлага "Капитал". Ако се каже, че беше най-добрият в правителството, може би ще е пресилено, но че беше принципен, е безспорно. Спомнете си само сагата с "Белене" и схватката с "Лукойл" за цените на горивата през лятото. И той има неуспехи - несъстоялите се газови връзки, проблемите с газохранилищата и това, че запази част от старите схеми в енергетиката. Макар че е трудно да се каже кое от неслучилото се е по вина на министъра и кое е заради министър-председателя, защото е ясно, че всички важни решения в енергетиката в крайна сметка ги взема лично премиерът Бойко Борисов. Трайков не реши всички задачи по конспекта, но се справи с главната - удържа на натиска за още по-голямо енергийно влияние на Москва в България. Общественото мнение безпогрешно идентифицира това. Само като щрих - той е може би единственият министър с група във "Фейсбук" в негова подкрепа. Сега отношението към смяната му е също толкова категорично.