Вестник Капитал Daily

"Електроенергията за индустрията вече реално поскъпна"

Това заявява Антон Петров, председател на управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия. Миналия юли имаше едно драматично увеличение на енергията с близо 14%. Е, резултатът от това, което се случи миналата година, е ниското потребление от индустрията днес. Свихме нашето потребление, защото вече сме неконкурентоспособни. Ние сме експортна индустрия, ние продаваме на световните пазари. Когато България плаща една от най-високите цени на електроенергия за индустрията в ЕС, което също не искат да го разберат, няма как да сме конкурентоспособни. Продължават да твърдят, че в България цената на електроенергията била най-ниска. За бита може би. Но за да е така за бита, някой друг плаща сметката.

Вестник Сега

"Енергетиката можела да излезе от кризата само след поскъпване на тока"

Балансирането на енергийната ни система няма да мине без поскъпване на тока. Това е изводът, около който се обединиха експерти вчера. Дефицитът в системата е толкова голям, че може да се балансира единствено с около 16% поскъпване на еленергията, заявиха от Българския енергиен форум. Само от сектора на зелените централи натрупаният дефицит е 680 млн. лв., а като се добавят проблемите в минния бранш, можело да се наложи увеличението на цената е още по-голямо.

"Промените в закона, които направиха управляващите, ще решат частично проблемите в сектора, но трябва да се продължи с още реформи. Големият въпрос е докога ще издържи НЕК", отбеляза Иван Хиновски. По думите му анализите на ДКЕВР показвали, че има неизбежни разходи, които в момента не могат да бъдат покрити. "Според нас дефицитът трябва да се отрази с повишаване на цената и за бита, и за индустрията с минимум 16 на сто", заяви той. И добави, че буферът, който поема всичко, което се случва в отрасъла, е НЕК.

Вестник 24 часа

"Мислят по-големи осигуровки за заплати над 2200 лева"

Максималният осигурителен доход от 2200 лв. да бъде премахнат от догодина и по този начин да бъдат принудени българите с високи доходи да плащат повече осигуровки. Това е един от вариантите, които се обмислят в правителството с цел осигуряване на повече приходи за Националния осигурителен институт, научи в. "24 часа".

В момента осигуровки се внасят за доходи до 2200 лв. месечно, а за горницата не се дължат. Част от предизборните обещания на БСП пък бяха максималният осигурителен доход да бъде вдигнат до 3100 лв.

Вестник Труд

"Експерти: Актуализацията на бюджета е антисоциална"

Актуализацията на бюджет 2013 е прибързана, неясна и антисоциална. Това сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представен вчера.

Експертите не намират аргументи за обявената от премиера Пламен Орешарски бъдеща ревизия на финансовия план на държавата с около половин милиард лева. Те посочват, че актуализация се прави или при непредвидена сериозна икономическа криза, или при въвеждането на жизнено необходими нови политики. В момента у нас не е налице нито една от тези две причини, посочват от ЦИД.

Първо, у нас няма внезапен срив или криза, твърдят анализаторите. По думите им, въпреки че очакваният ръст на икономиката т.г. беше намален от 1,9% на 0,8%, това не значи непременно, че ще се стигне до сериозен срив в приходите. През 2012 г. например ръстът се оказа 0,8% при заложени 2,9%, но въпреки това имаше увеличение на приходите от 11,5% при заложени 7,2%. По сметки на ЦИД изоставането в приходната част на бюджета към месец май е в рамките на 139 млн. лв. и може да бъде преодоляно до края на годината.

Вестник Стандарт

"Чиновници вземали по 240 лв. за час "

240 лв. хонорар за участие в едно заседание на една комисия - по толкова са получавали чиновници над заплатата си от Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД). Това заяви специално за "Стандарт" депутатът от Коалиция за България и бивш министър на транспорта Петър Мутафчиев. Сумата е получавана на момента, веднага след самото заседание, обясни той. "Лично аз не знам доколко тази информация е вярна, затова съм отправил въпрос към министъра на транспорта Данаил Папазов и очаквам да получа конкретен отговор по време на парламентарния контрол в петък", коментира още Мутафчиев.

РВД е най-богатото предприятие с най-високите възнаграждения в България, припомнят експерти. На практика то е единственото дружество у нас, заплатите в което от години са почти приравнени с тези на сродните аеронавигационни фирми в Западна Европа. Затова всяка нова власт веднага бърза да уреди свои роднини на работа там, пък дори и на смешни позиции като "оператор на копирна машина" срещу заплата над 2000 лв. Само фонд "Работна заплата" на РВД е над 5 млн. лв. месечно, които, разделени на 1300-те служители (чийто брой постоянно нараства), правят близо 4000 лв. средна заплата.