Държавата ще покрива част от оборота, който ще загубят фирмите, които ще спрат дейност през трите седмици от 27 ноември до 21 декември. Това съобщи на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Продължаваме да търсим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса от затворените сектори", каза министърът. Работим върху това да освободим 156 млн. лв. от ОП "Иновации" да бъдат използвани за мерки, които ще съгласуваме в близките часове с бизнеса. С нас ще работят и НАП, за да постигнем най-бърз ефект с мерките, посочи Борисов.

Сектор "Търговия" остава изцяло отворен и с това гарантираме доставките, производството и промишлеността, допълни още той.
Борисов съобщи, че е пристигнала нотификация от ЕК да се разшири подпомагането с безлихвени кредити, гарантирани от Българската банка за развитие.

От днес анексираме нашите договори с банките партньори и разрешаваме дейността на банката за подпомагане на бизнеса. Облекчени кредити ще получават всички малки и средни и големи предприятия при различни условия, уточни още Борисов.
 
Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си, има нова помощ - средният доход на човек от семейство трябва да бъде 915 лева и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват помощ в размер на 610 лева - минималната работна заплата, съобщи социалният министър Деница Сачева.

БГНЕС
БГНЕС

 Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който те получават, но е стойността, с която можем да ги облекчим. Родителите в програма "Заетост" могат да кандидатстват за детегледачка.

Решението за новите мерки беше едно много трудно, с много компромиси. Това, което продължава, са: мерките 60/40, 80/20, продължава с грижата за хората, които са карантинирани, допълни Сачева.

Затварят заведения, молове и училища от събота

Това, което днес приехме, за затворените бизнеси, е нова мярка помощ. Ще могат да разчитат работещите на 8 часа на ден - на 24 лева на ден. За тази мярка ще може да се кандидатства още от понеделник. Работниците ще трябва да са в неплатен отпуск съответно.

istock
istock

Това, което сме отделили към момента е 50 млн. лева, но мерките засягат общо 356 000 души. Ще продължи и подкрепата за общопрактикуващите лекари, каза още Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg