Всички заведения за хранене и моловете се затварят от събота 28 ноември до 21 декември. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Решението е взето на заседание на Министерски съвет днес.

В моловете ще работят само офиси на банки и застрахователи, оптики, аптеки и зоомагазини, а заведенията могат само да доставят храна за вкъщи.

Малките магазини за нехранителни стоки в кварталите остават отворени. Всички ученици от 1 до 12 клас минават на онлайн обучение. Затварят се и всички школи и езикови центрове. Дистанционно ще учат и всички висши учебни заведения. Затварят се и детските градини и яслите. Театрите остават отворени ще работят с капацитет 30% и с маски.

Преустановяват се всички колективни и индивидуални мероприятия  тренировки и състезания за лица до 18 год.

Преустановяват се груповите туристически посещения в страната и чужбина.

Парковете остават отворени, не налагаме вечерен час.

Затварят се фитнесите, спират се спортните занимания с изключение на международните турнири, които вече са започнали, уточни Ангелов. Спират се конгресните събития, изложенията.

istock
istock

Засега театрите остават отворени, но с 50% от капацитета им.

Лични тържества също са забранени с повече от 15 души.


"Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение", каза проф. Венцислав Мутафчийски. Тук не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица.

Заведенията настояват за ясна държавна помощ при повторно затваряне

"Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медициснки легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медицинските лица, които могат да се грижат за болните", каза още ген. Мутафчийски. 

istock
istock

Училищата, моловете, фитнесите, ресторантите и др. са най-рисковите места, където се събират хора. Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад в рисковите контакти, коментира още ген. Мутафчийски. 

На брифинга са и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Националния оперативен щаб .
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg