Министерството на здравеопазването предостави информация относно това какво трябва да знаем и как да направим информиран избор за ваксинацията, ако сме решили, че искаме да се имунизираме срещу Covid-19, както и какви са нормалните странични реакции непосредствено след като сме си сложили ваксината. 

Преди:

- В общественото пространство освен достоверна, базирана на научни данни информация за ваксините срещу COVID-19, все по-често се разпространяват неверни твърдения като тези, че ваксините водят до безплодие, че с тях в човешкото тяло се поставя чип, че не са минали клинични изпитвания, че имат опасни странични ефекти и т.н. Основен канал за разпространение на т.нар. „фалшиви новини“ е интернет. 

Как ще се процедира у нас при нова вълна на Covid-19

- За да направите своя информиран избор, осведомете се от сигурни източници, каквито са Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции и т.н.

- Ако се колебаете дали да се ваксинирате, с оглед здравословното Ви състояние, консултирайте се с Вашия личен или лекуващ лекар.

- Споделете с медицинския специалист, който ще извърши ваксинацията, ако имате специфични здравословни проблеми.

istock
istock

След:

- След ваксинация е препоръчително да останете 15 минути в близост до имунизационния пункт/ кабинета на общопрактикуващия лекар, където е приложена ваксината.

Какво трябва да знаем за индийския вариант на коронавируса

- Не се притеснявайте от страничните реакции! Те са нормални и показват, че организмът Ви реагира на ваксината, като изгражда имунитет срещу заболяването. 

- Най-често проявяваните странични реакции след ваксинация са леки до умерени и отшумяват бързо. Такива са:

➡ болка на мястото на убождане;
➡ лека температура;
➡ умора;
➡ главоболие;
➡ болки в мускулите или ставите.
➡ Счита се, че имате изграден имунитет срещу COVID-19 две седмици след завършването на ваксинационния цикъл.
➡ Гражданите със завършен ваксинационен курс получават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg