В днешния динамичен бизнес свят, където работим усилено, понякога забравяме за важната роля на отпуска за нашето здраве и благополучие.

Пренебрегването на отпускът поради болничен, предоставен от лекар или друг специалист, може да има сериозни последици за физическото и психическото ни състояние. Какви са особеностите на този вид отпуск за временна неработоспособност, отговаря д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

Обсъждат промяна в болничните

Да представим си работник, който, вместо да спази предписания от лекаря си, решава да продължи да работи във вредни условия. Времето минава, а състоянието му се влошава. Непрекъснатото излагане на стрес и напрежение на работното място довежда до ускорено влошаване на здравето му. Вместо няколко дни отпуск, този работник избира да пренебрегне своето здраве, което в крайна сметка му коства дълги периоди на лечение и възстановяване. Струва ли си това?

В България, срокът на отпуска поради болничен зависи от специалиста, който го издава. Лекар или зъболекар могат да предоставят болничен за максимум 14 дни, като общият период за една календарна година не трябва да надвишава 40 дни с прекъсване.

istock
istock

Центърът за спешна помощ предоставя болнични листове за срок до 3 календарни дни, а Лекарски консултативни комисии (ЛКК) могат да разрешат отпуск до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. ТЕЛК извършва експертиза след изтичане на 180 дни от непрекъснат отпуск или при ползване на 12 месеца отпуск в две предходни календарни години и в годината на боледуването.

Всички тези мерки са предназначени да гарантират, че работниците имат достатъчно време да се възстановят и да се справят със здравословни проблеми, преди да се върнат на работа. Пренебрегването на предоставения отпуск поради болничен може да доведе не само до сериозни здравословни проблеми, но и до загуба на професионална ефективност и задоволство от работата.

Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуск по болничен е по-късна от датата на издаването му.

С 50 лева са скочили плащанията по болничен за година

Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност (болничен), започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за лицето.

istock
istock

Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето.

Запазването на баланса между професионални и лични задължения, включително и ползването на отпуск при временна неработоспособност, е от съществено значение за дългосрочната успешност и благополучие на работника. Призивът е към всички нас да се грижим за своето здраве и да използваме предоставените възможности за отпуск, които са създадени с цел поддържане на нашето здраве.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg