Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъжда днес предлаганите параметри на бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Предвидено е този бюджет да е 24 милиарда и 343 милиона лева.
 
За пенсии ще се изразходват 21 милиарда 606 милиона лева. Индексацията на пенсиите ще е по швейцарското правило от 1 юли догодина с 11%.

Така минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 580,57 лева, а социалната за старост 307, 07 лева. Автоматично ще се повишат и размерите на останалите видове социални пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Ще се повишат и изплащани добавки, тъй като те също се изчисляват като процент от базовата социална пенсия. В предлагания бюджет на ДОО се залага ръст на т. нар. “вдовишка добавка” от починал съпруг ще се увеличи от 26,6% на 30 на сто от 1-ви юли догодина. По данни на НОИ над 680 000 възрастни получават вдовишка добавка.

Вижте колко става вдовишката добавка от следващата година

В проекта на бюджет на ДОО не се предвижда увеличение на обезщетението за гледане на дете през втората година и то ще остане 780 лева.
 
Минималният осигурителен доход от 1-ви януари 2024 г. ще е равен на предвидената минимална заплата от 933 лева. Повишава се максималният осигурителен доход на 3750 лева, като спрямо сегашният му размер ръстът е от 350 лева.
 

istock
istock

Предлага се работодателите да плащат обезщетението за болест за първите два дни болничен, като в момента те поемат първите три дни от боледуването.
 
Държавата планира да събере от осигуровки 12 милиарда 730 милиона лева. Недостигът или т. нар. дефицит, който ще се покрие от бюджета, е малко над 11 милиарда лева.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg