Вече сме обсъждали темата за кредита до заплата и кога (не) е добра идея да го използваме. Основното правило при бързите кредити е те да бъдат изключение, а не да се превръщат в обичайна практика за излизане от затруднено финансово положение.

Но как да постъпите, ако заплатата системно не ви достига? Вземането на един кредит, с който да покриете друг, може да ви вкара в дългова спирала, от която трудно ще се измъкнете. Същото обаче може да се случи и с натрупването на заеми към вашите близки.

Бърз кредит до заплата – добра идея ли е

Заемите от приятели и роднини също са „нож с две остриета“. Въпреки че при тях (вероятно) няма лихви, историята познава немалко случаи, в които близки хора си развалят отношенията дори заради дребни суми. Затова е добре да се придържате към максимата: „Чисти сметки – добри приятели“. Ето какви са алтернативите:

Поискайте увеличение на заплатата

Ако настоящата ви работа ви харесва и единственият ѝ минус е недостатъчното заплащане, то може би е дошъл моментът да поискате увеличение на заплатата. Насрочете среща с мениджъра си, за да обсъдите възможностите за растеж и развитие във фирмата. Трябва предварително да обмислите своите искания и ясно да изложите на шефа си какво можете да дадете в замяна. Бъдете отворени към идеята не само за увеличение на заплатата, но и за повишение на нова позиция.

istock
istock

Потърсете нова работа

Понякога колкото и опити да правите може да не получите желаното увеличение на трудовото ви възнаграждение. Ако заплатата системно не ви достига, вероятно е време да помислите за търсене на нова работа. Когато кандидатствате, винаги изтъквайте натрупания си опит и се стремете към предложение за по-добра заплата. Понякога за това може да ви помогнат курсове за повишаване на квалификацията. А може и да се преквалифицирате към по-добре платена сфера, но имайте предвид, че започването от нулата винаги е по-трудно.

Финансови новогодишни обещания и как да ги спазим

Потърсете допълнителен доход

Обичате работата си, защото ви дава голяма лична реализация и ви носи удовлетворение, въпреки че не ви се отплаща подобаващо? Тогава помислете как да спечелите допълнителен доход – независимо дали под формата на започване на допълнителна работа, стартиране на собствен бизнес или пасивни инвестиции. Плюсовете на допълнителните доходи са, че вие определяте кога, как и колко. Няма преговори с шефа, липсва и ограничение на идеите. Позволете на креативността си да работи за вас и мислете „извън кутията“.

Не се страхувайте да задавате въпроси

Когато става въпрос за пари, хората често избягват да говорят за тях, защото темата ги кара да се чувстват неудобно. Това се отнася както за тези, които нямат, така и за онези, които имат. Но за да управлявате по-добре финансите си, трябва да се научите да търсите съвети от хора, които имат повече опит. Това ще ви помогне да проучите различни идеи и стратегии за ефективно управление на вашите финанси. Дори можете да получите безплатна финансова консултация за управление на личните средства.

istock
istock

Създайте бюджет и се придържайте към него

Всеки финансов консултант ще ви даде един основен съвет – направете си бюджет, следвайте го и правете корекции, докато не започне да работи във ваша полза. Бюджетът трябва да очертае съотношението между вашите разходи и приходи – така че да можете да планирате разходите си и да ограничите преразхода. Научаването да харчите парите си по-осъзнато ще ви помогне да напреднете във финансов план. След като контролирате бюджета си, ще сте в по-добра позиция да гарантирате, че навиците ви за харчене отговарят на целите ви за спестяване.

Не мога да погасявам кредитните си вноски – какво да правя

Поставете си спестовни цели

И в този ред на мисли – една от най-важните стъпки е определянето на вашите краткосрочни и дългосрочни цели за спестяване. Финансовите цели са мястото, където искате да бъдете благодарение на парите си през следващите 5, 10 и 20 години. Какво искате да постигнете? Колко време ще отнеме? Какви са стъпките за реализация? Запишете целите си и ги поставете на видно място, за да ви служат като напомняне и мотивация. Само когато имате ясна визия, ще можете да правите финансови ограничения в името на вашата мечта.

istock
istock

Доходи – Спестявания = Разходи, вместо Доходи – Разходи = Спестявания

Пренареждайки уравнението, ние всъщност даваме приоритет на спестяванията пред разходите. Това означава, че в момента, в който изтеглим заплатата си, ние разпределяме парите за спестявания и харчим всичко, което е останало след това. Това ограничава ненужното харчене – трябва да се научите да казвате „не“ на неща, от които не се нуждаете. Управлението на вашите финанси изисква много търпение и упорит труд, но тези ежедневни „жертви“ определено ще ви компенсират в дългосрочен план. Ако постоянно работите върху това, финансовото ви състояние ще ви осигури спокойствие и ще разшири възможностите ви за решения, които имат голям ефект върху качеството на вашия живот.

В какво да вложа парите си

Променете начина си на живот

По правило разходите за вашия начин на живот нарастват с развитието на живота. Тъй като семейството ви расте и нуждите ви се променят, сумата пари, от която се нуждаете, за да финансирате начина си на живот, нараства. Големите домакински покупки, нуждите на децата, наем/ипотека и всякакви други месечни разходи могат да се натрупат, особено ако харчите повече, отколкото спестявате. Ако често се озовавате в преразход, може би е време да помислите за по-бюджетни покупки – например дрехи и уреди втора употреба. В някои сайтове за обяви и групи в социалните мрежи има дори вещи, които се подаряват.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg