Въпреки че ползването на банкови услуги относно разплащанията е популярно у нас от много години, един от въпросите, които занимава работещите по места, е дали е задължително изплащането на работната заплата по банков път. Причината за тези въпроси са навлизането на банковите услуги във повечето институции и компании както от бюджетния, така и от реалния сектор.

За голяма част от работещите вече е съвсем нормално да получават трудовото си възнаграждение по банков път, дори до голяма степен е предпочитан метод за разплащане. Все пак трябва да се отбележи, че има и граждани, които по една или друга причина изпитват неудобство да получават парите си по този начин, дори понякога и да се съмняват в коректността на процедурата.

Как и къде отиват парите ни от осигуровки

Нека не забравяме, че съществуват малки населени места в България, в които чисто инфраструктурно е невъзможно човек да оперира например с дебитна карта, поради причината, че в същото населено място няма банкомат, през който да се изтегли сумата, за да може човек за заплати евентуални разходи и някои покупки.

istock
istock

В други случаи непознаването на коректността на банковите операции и предимно незнанието на факта, че тази сфера е една от най-добре регулираните изобщо, води до недоверие или страх от „новото“ и колебание в хората да преминат към по-удобен и технологичен метод на разплащане на трудовото възнаграждение.

Понеже за работодателите изплащането на заплатите по банковата сметка е механизъм, който спестява ценно време, предпочитат да действат така, дори и когато има противопоставяне на работещите в това отношение. Има ли обаче законово основание, което да обезпечава решението на един или друг работодател да заплаща възнаграждението на неговите работници или служители по банков път, отговаря Тодор Капитанов.

Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа

Преди всичко следва да се уточни, че нормативните актове, които уреждат изплащането на трудовото възнаграждение (Кодекса на труда и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата) не съдържат изрични разпоредби, уреждащи задължение за изплащане на заплата по банков път.

istock
istock

Според закона трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата. Изплащането се извършва авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго (може и на три пъти и само наведнъж).Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. Важно уточнение е, че по писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.

Колко пари ни дължат, ако фирмата фалира

В крайна сметка, за бъде осъществено изплащане на заплатата по банков път, работникът или служителят е необходимо да подаде по свое желание писмено искане до работодателя, в което да заяви желание трудовото му възнаграждение да се превежда по банков път в посочената от него банка. Ако такова изрично писмено искане не е отправено, то работодателят няма право едностранно да взима решението за подобно действие.Той трябва да има предварително открита банкова сметка.

За да получи заплатата си по банка, то работникът или служителят следва да има разкрита банкова сметка, и изрично да я е посочил в писменото му искане.

Справка:

Чл. 270 от Кодекса на труда


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg