Ръст на новооткритите сметки за получаване на пенсия по време на пандемията отчитат от Райфайзенбанк. За периода от март 2020 до март 2021 г. откритите сметки за пенсия са се увеличили с над 7% спрямо същия период година по-рано, отбелязват от банката.

Най-голям брой сметки са били открити през месеците май и юни 2020 г., непосредствено след въвеждането на по-строгите ограничителни мерки.

Според експертите това се дължи на факта, че пенсионерите и техните близки са осъзнали предимствата на получаването на пенсията по банкова сметка, вместо в брой от гише, често след дълго чакане на опашка. По този начин възрастните хора се предпазват допълнително в условията на пандемия.

Резервните пари за пенсии се увеличават

От предимствата на сметка за пенсия се възползват най-често жителите на големите областни градове - София (27%), Пловдив (8%), Бургас (7%), но също и от по-малките областни центрове като Хасково, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Сливен и Добрич.

istock
istock

Средната възраст на пенсионерите, които получават месечния си доход по сметка в Райфайзенбанк, е 68 г. Делът на жените е по-голям - 56%. Сред потребителите има както хора с определения от НОИ таван на пенсиите, така и такива с минималната за страната пенсия.

С колко се вдигат пенсиите догодина

Средният размер на пенсията, получавана по сметка в Райфайзенбанк е 420 лв.

Също така, повече от половината клиенти на банката със сметка за пенсия плащат с картата си на ПОС устройства в търговски обекти или в онлайн магазини. Пенсионерите също така активно използват онлайн банкиране (55%) и мобилното приложение RaiMobile (53%), откъдето лесно и удобно могат да следят баланса по сметката, а голяма част от тях и да правят преводи, да плащат битови сметки и др.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg