Предоставянето на помощи за изплащане на заплати в засегнатите от пандемията фирми и добавките към пенсиите са предотвратили по-голям спад на доходите на населението. Това се посочва в последния доклад на Световната банка за България.

В него пише още, че икономиката на България е била засегната относително леко от пандемичната криза през 2020 г.

Според анализа, рисковете, свързани с пандемията, ще продължат да действат поне до третото тримесечие на годината. А след това политиците трябва да осигурят постепенно оттегляне на мерките за подкрепа и разумно използване на безпрецедентно големия размер на средствата от ЕС, посочват от Световната банка.

В новата си прогноза банката леко влошава очакванията си за България. Ръстът на икономиката през тази и следващата година се предвижда да бъде съответно 2,6% и 3,3%, при предишни очаквания за ръст от 3,3% и 3,7%.

Въпреки стабилният икономически ръст от 3,6% средно за петте предпандемични години, България бавно се приближава до нивата на средния ръст в ЕС. Страната остава най-бедната и неравностойна членка в съюза, пише още в доклада.

istock
istock

БВП на глава от населението в едва 53% от средния за ЕС, бедността е три пъти по-висока от тази в ЕС, а коефициентът на Gini (разликата между бедни и богати) достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

ЕЦБ: Скокът на случаите на Covid-19 в целия ЕС вреди на икономическата активност

Срещу бързото застаряване и намаляване на населението, преодоляването на социалното неравенство може да стане като се доближи производителността в страната с тази в останалата членки на ЕС. 
 
Пандемията разкри недостатъците и в редица публични сектори, включително здравеопазване, образование, социална защита и административни услуги.

istock
istock

Недостатъчният медицинския персонал, нарастващото разделение в образованието по социално-икономически статус, неадекватните и недобре обмислените програми за социално подпомагане и бавната дигитализация на административните услуги са сред предизвикателствата пред сегашното правителство. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg