Банките готвят масово повишение на такси и комисионни през октомври и няколко от големите трезори вече са пуснали предупреждения на сайтовете си за това.

Пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов заяви, че банките се презастраховат, тъй като сме свидетели на доста промени през последните години като влизането в сила на нови регулации.

„Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева, като цяло банките се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката. Идеята е хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране“, каза Христов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева.

„Т.е. ако досега банката ви е вземала 3 лв. за превод в левове, трябва да ви взема 3 лв. и за превод в евро, който в момента е примерно 30-40, дори 100 лв. понякога“, отбеляза експертът.

И допълни, че определени банки започват да работят като мобилни оператори от гледна точка на подвеждането на клиентите.

„Въпреки стремежа към орязване на разходите си и намаляване на физическите операции в офис, банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно“, коментира финансовият анализатор.