Европейската централна банка публикува в четвъртък новия си икономически бюлетин, потвърждавайки в него, че свързаното с коронавируса разширяване и удължаване на ограничителните мерки в целия блок на единната валута разстройва икономическата активност.

ЕЦБ подчерта, че активността в сектора на услугите е особено силно засегната от влошената здравна ситуация, макар и в по-малка степен в сравнение с миналата пролет (когато беше първата вълна на коронавирусната пандемия).

Право на вето върху стабилните криптовалути иска ЕЦБ

Инфлацията остава много ниска и се очаква да остане слаба в краткосрочен план, посочи ЕЦБ.

В доклада се отбелязва, че паричните стимулиращи политики остават от съществено значение, когато става въпрос за гарантиране на оцеляването на икономиката от кризата, като се подчертава ангажимента на Управителния съвет на ЕЦБ да използва всички инструменти, с които разполага, за да гарантира, че инфлацията отговаря на заложената от банката целева зона.


Междувременно председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че "е феноменален сигнализиращият ефект на американската администрация при новото ръководство, присъединяващо се към Парижкото споразумение за климата".

9 банки от еврозоната "са изяли" капиталовите си буфери през 2020г.


Тя приветства действията на Министерството на финансите на Съединените щати и на Федералния резерв, които "в рамките на няколко дни промениха политиката си по много теми, включително по-специално относно изменението на климата".

Лагард поздрави фокуса на настоящата администрация на САЩ върху изменението на климата, заявявайки, че този фокус "поставя силата на първата и най-голямата икономика в света зад цел, която всички ние споделяме“.

Шефът на ЕЦБ изрази надежда, че с помощта на САЩ "можем по-бързо да преминем към по-добра стандартизация, по-специално по отношение на разкритият", и след това да напреднем по въпроси като цифрови валути, цифрови трансгранични плащания и т.нар. "умни договори" (компютърна програма, която автоматично може да изпълни написаните с кодове условия на договор въз основа на критерии, договорени от всички участващи страни).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg