Дни преди Никулден започнаха масирани проверки на областната дирекция по безопасност на храните. Какво показват те разказа в "Денят започва" доктор Костадинка Маринова.

"От 24 ноември до момента сме проверили 48 обекта за производство и търговия с риба и рибни продукти. Проверяват се обекти за търговия на едро и древно с риба и римни продукти, пазари, тържища, стопанства за добив на риба.

По колко се продава рибата преди Никулден

При извършените проверки инспекторите са констатирали несъответствие по отношение на материално-техническа база в обектите, по отношение на системите за управление на безопасност на храните и по отношение на некоректно изписана информация в търговските документи, които придружават рибата и римните продукти. Констатирали сме една нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти от уличен търговец.

Рибата е насочена е за унищожаване, на лицето е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение", обясни тя.

И апелира потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти.

istock
istock

"При закупването на риба трябва да се обръща внимание при опакованата риба на етикетировката, срока на годност, условията на съхранение. При прясната риба също трябва да се обръща внимание на условията на съхранение, тъй като прясната риба трябва да се съхранява върху лед - на външния вид на рибата. Прясната риба трябва да бъде с изпъкнали очи, да бъде с плътно еластична консистенция, хрилете да бъдат розово-червени, за да бъдат сигурни граждани, че рибата е прясна", каза доктор Костадинка Маринова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase