Цените на хранителните продукти у нас продължават да поставят исторически рекорди, а по-високите цени на храните допринасят за по-голям скок на цялостната инфлация, предизвикана от пандемията и военния конфликт. Пазаруването на хранителни стоки е значителен разход за повечето семейства и домакинства, натоварвайки неимоверно месечния бюджет. Добрата новина е, че има как да направите пазаруването по-икономично.

Разглеждайте седмичните брошури с промоции

Чрез промоционалните брошури можете да планирате менюто за следващите дни с продукти на изгодни цени. Освен хартиените варианти по пощата, можете да сравните предложенията на различните супермаркети и онлайн. Изберете няколко удобни за вас и проверете техните най-нови промоции. Този метод ще ви помогне да намерите най-добрите предложения, както и да разнообразите менюто си.

Храните са поскъпнали с почти 20% за година

Инсталирайте приложения за пазаруване

Търсенето на изгодни предложения онлайн не се ограничава само до уебсайтове. Вие също така имате достъп до мобилни приложения за смартфони и таблети, които допринасят за ограничаване на разходите. С тези приложения можете да разглеждате каталози, да виждате текущите изгодни оферти, да използвате цифрови купони и да съставяте списъци с желания, които дори да споделяте с други устройства.

Поддържайте пазарския си списък актуален

Организирайте покупките си с пазарски списък според ястията, които желаете да приготвите. Списъкът ще направи пазаруването по-лесно, по-бързо и най-важното – по-умно. Залепете списъка на видно място или използвайте малка дъска, на която да можете да правите корекции с маркер, когато ви идват нови идеи. Има и мобилни приложения, в които всеки член на семейството може да редактира пазарския списък.

Проверете шкафовете си, преди да пазарувате

Преди да отидете на пазар за нови стоки, направете равносметка на това, което вече имате вкъщи. Използвайте наличните продукти в кухненските шкафове като отправна точка за вашия седмичен план за готвене. Това ще ви помогне да избегнете ненужни разходи. Също така трябва редовно да проверявате сроковете на годност и да консумирате по-краткотрайните продукти, за да избегнете разхищаването на храна.

Годишната инфлация удари 10%

Плащайте в брой, когато е възможно


Когато ползвате плащате с кредитна карта или използвате овърдрафт, може лесно да се увлечете в излишни харчове. Едно докосване и си отивате с пълна с покупки количка. Но не забравяйте, че заемът никога не е безплатен. От друга страна, когато видите банкнотите да напускат портфейла ви, е много по-трудно да харчите безразборно. Възползвайте се от този психологически феномен от старата школа.

Бройте докато пазарувате

За да имате ясен поглед върху това колко харчите докато пазарувате, следете колко струва всичко в кошницата/количката ви. Това може да означава да използвате калкулатора на телефона си или да закръгляте всички цени до цели числа, което улеснява събирането им на ум. Този метод ще ви предпази от навлизане в преразход и ще ви помогне да се впишете в месечния бюджет за храна.

Кои стоки стоки ще поскъпнат у нас заради войната в Украйна

Оставете децата вкъщи

За децата пазаруването с мама и татко е интересно занимание, но е за предпочитане да ги взимате по-рядко с вас. Всеки родител знае, че в присъствието на дете пазарът се превръща в низ от непланирани покупки. Когато детето поиска нещо, на много родители им е трудно да му откажат. Така че, ако целта ви е да напазарувате разумно и има на кого да оставите децата вкъщи, изберете този вариант.

istock
istock

Бъдете гъвкави

Планирането е от съществено значение. Въпреки това, трябва да сте готови да правите промени в пазарския си списък в движение. Представете си, че имате подбрано меню за предстоящата седмица, но основен продукт е изчерпан. В този случай се опитайте да намерите заместител – още по-добре, ако е на промоция. За щастие интернет пространството е пълно с рецепти за всеки бюджет и повод.

Как се организира личен бюджет във времена на растяща инфлация

Гледайте долните рафтове

За да ви насърчат да пазарувате, повечето супермаркети позиционират най-скъпите си продукти на нивото на очите. Ако погледнете същите видове храни, които се продават на един-два рафта под нивото на очите, ще забележите, че цените значително намаляват. Най-евтините продукти често са най-долу, така че започнете първо от там. Погледнете и нагоре, защото понякога достъпните марки се намират и по-високо.

Изберете малка кошница

Друг метод, който супермаркетите използват, за да ви накарат да купувате повече, е да предоставят големи колички и кошници за пазаруване. Това може да ви заблуди, че имате прекалено малко хранителни стоки, просто защото изглежда, че те не запълват пространството, в което се намират. Добра идея е да си носите пазарска чанта за многократна употреба, която сте си определили да ви стигне за всички покупки.

istock
istock

Сравнявайте цените на стоките

Изградете си навик да сравнявате цените на хранителните стоки по тегло, а не по показаната цена на дребно. Обикновено в допълнение към цената на дребно можете да видите колко струва всеки продукт за 100 г или за 1 кг. Това е цифрата, която трябва да използвате, когато сравнявате други подобни продукти. Обикновено големите опаковки са по-изгодни, но има и изкючения, за които трябва да сте бдителни.

С колко ще поскъпнат стоки, храни и услуги 

Сравнявайте предложенията на магазините

Различните магазини оценяват продуктите си по различен начин. Често цената за един и същ продукт варира значително от магазин до магазин. Така че трябва да направите малко пазарно проучване – на място или виртуално. Записвайте си разликата в цените на продуктите, които купувате най-често. Скоро ще си създадете навик да ходите в различни магазини в зависимост от това, което трябва да купите.

Научете циклите на разпродажба

Готови ли сте за още малко детективска работа? Започнете да обръщате внимание кога любимите ви продукти излизат на промоция и колко пада цената. Водете си записки в малък бележник или на смартфона и вижте дали има тенденция. Вероятно скоро ще можете да предвидите разпродажбите, още преди да са започнали. Запомнете редовните цени на десетина продукта. Това ще ви помогне да идентифицирате циклите на разпродажба.

istock
istock

Придържайте се към пазарския списък

Ако отидете на пазар без списък, може лесно да харесате неща, които не са ви необходими. И дори да имате списък, може да е трудно да го следвате, ако пазарувате на празен стомах. Когато сте гладни, нуждата от храна е способна на погълне всичко по пътя ви, включително и вашите пари. Затова просто хапнете нещо набързо (например банан) преди да се запътите към супермаркета.

Цената на домати и чушки удари над 3 лева

Възползвайте се от промоциите

Супермаркетите винаги правят различни промоции, които могат да ви помогнат да спестите от всичко – от основни продукти до десерти. Помислете за закупуване на стоки на разпродажба, особено ако стандартната цена е висока. Промоционалните продукти обикновено са на видни места в магазина, като например на входа и в края на пътеките. Но дори и да е „на промоция“, покупката е добра, само ако ви е нужна.

Не купувайте прекалено много

Всеки обича разпродажбите, но не купувайте нещо, само защото е на промоция или имате купон. Ако продуктът не е част от пазарския ви списък, значи все пак сте похарчили повече пари, отколкото сте планирали. Купите ли го – използвайте го! Проверявайте сроковете на годност и избирайте по-дълготрайни храни, които ще имате достатъчно време да консумирате. Защото е жалко да изхвърляте парите си в кошчето.
 

istock
istock

Дайте нов живот на старите храни

Почти всички супермаркети имат секции с продукти на намалени цени, поради изтичащ срок на годност. Редуцираните зеленчуци са много подходящи за супи и яхнии. Зрелите банани са идеални за приготвяне на мъфини или бананов хляб. Поостарелият дневен хляб е чудесен френски тост или сандвичи на скара. Зрелите пъпеши могат да бъдат нарязани на кубчета и замразени или пюрирани за приготвяне на смутита.

Избягвайте определен тип продукти

Купуването на предварително нарязани зеленчуци или предварително настъргано сирене може да ви спести време при готвене, но това удобство има своята цена. Избирайте цели продукти, за да спестите пари. Същото важи и за перфектно порционираните стоки, чието опаковане значително ги оскъпява. Затова купувайте любимите си продукти в по-голям размер и ги разделяйте сами у дома.

Купувайте сезонни или замразени продукти

Плодовете и зеленчуците извън сезона са по-скъпи, тъй като не са толкова лесно достъпни. Планирайте ястията си според сезона, за да спестите пари и да получите по-добри стоки. Противно на общоприетото схващане, замразената и консервираната храна не е по-малко питателна от прясната. Замразените плодове и зеленчуци са чудесна алтернатива на техните скъпи извънсезонни варианти.

istock
istock

Пазарувайте в екип

Ако имате съквартирант, член на семейството или приятел, който живее наблизо, помислете за поделяне на продукти, които трябва да имате под ръка, но често разхищавате. Този метод може да бъде особено полезен за пресни подправки и други стоки, които се продават в големи количества в сравнение с това, което изисква дадена рецепта. Това действа и при бюджетни покупки на едро – например голям пакет сьомга.
Усвояването на поне няколко от тези навици ще ви помогне да намалите месечната си сметка за хранителни стоки, да се придържате към бюджета си и да постигнете финансовите си цели по-бързо. Това означава, че ще имате повече пари, за да изплатите дълг, да инвестирате в бъдещето или да спестите за нещо приятно – хубава вечеря в ресторант, детегледачка или спа уикенд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg