Годишната инфлация за месец февруари 2022 г. спрямо февруари предходната година е 10.0%. Това отчете Националният статистически институт.

Индексът на потребителските цени в периода януари - февруари  2022 г. е 101.4%, т.е. месечната инфлация е 1.4%. Инфлацията от началото на годината (февруари 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 2.9%, отчитат още от института.

По-трудни времена за хората с фиксирани доходи

Само за месец хранителните продукти и безалкохолни напитки са се увеличили с 3.3%. Сред храните с най-голямо увеличение в периода януари - февруари 2022 г. са брашно, домати, краставици, листни зеленчуци, месо и маслини, като при някои от тях то е над 20%. 

Транспортните цени се повишават с 1,7%, а цените на за ресторанти и хотели - с 1,9 на сто. Цените за жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома нарастват през февруари с 1,3%, докато при цените на облекло и обувки има намаление с 1%, а цените в сферата на съобщенията се увеличават с 1,1 на сто.

Нарастването на инфлацията спрямо година по-рано се дължи на покачващите се цени на транспорта (скок с 20,9% спрямо февруари 2021 г.), на храни и безалкохолни напитки (с 13,6%), на жилища и комунални услуги (с 12,9%) и на цените в ресторанти и хотели (с 10,8%).

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през февруари пък нараства с 1,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се ускори до 8,4% от 7,7% през януари.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg