Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) организира за 19-и пореден път Годишните награди за отговорен бизнес 2021 под мотото "Дай добър пример", като церемонията ще бъде присъствена. В този конкурс се състезават 116 инициативи с кауза за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие.

Въпреки пандемията и войната в Украйна има увеличен интерес към конкурса, сподели пред Радио София Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ. Той добави:

"Това е много добро място за обмен на това, кой какво прави и ако иска да бъде полезен на обществото, ако иска да бъде полезен на своята общност, просто може да почерпи добър пример и от други компании".

Може да плащаме 5 лева за литър бензин и дизел през лятото

Тази година в състезанието бе въведена нова, допълнителна категория „Многообразие на работното място“. По думите му, служителите в компаниите търсят да направят нещо допълнително и полезно за тяхната работа.

istock
istock

На въпроса за икономическата и социална реалност и това, как да мислим за личните си финанси на фона на пандемията и войната, Хампарцумян каза, че инфлацията има набор от два компонента. От една страна техническите компоненти, а от друга психологическите фактори.

"Не само хората, компаниите понякога започват да трупат запаси от това или онова, започват да се създават дисбаланси", каза Хампарцумян и допълни, че има фактори, които след време ще се наредят и веригите на доставка ще се пренастроят. Той каза още, че в помеждутъчния период, който може да продължи месеци, или дори години ще ни бъде по-трудно.

БНБ очаква инфлацията да продължи да се ускорява

"Добрата новина е за хората в активна икономическа възраст", сподели Хампарцумян и допълни, че те с известно закъснение ще се оправят. По думите му, по-трудно ще бъде за хората с фиксирани доходи, като пенсионери и рентиери.

Той каза още, че на персонално ниво трябва да се балансира максимално внимателно прихода и разхода, както и да се надяваме, че войната ще свърши по-бързо, за да имаме предсказуема среда.

"Обикновено след войни има икономически възход", каза Хампарцумян и допълни:

"При всички случаи ще има трудности, инфлация и пренастройване на веригите за производство и доставка".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg