"В условията на война инфлацията ще ускорява с още по-високи темпове и още по-болезнено. Всякога когато е имало война, тя винаги е била съпътствана с инфлация, тъй като войната винаги е съпътствана с огромно печатане на пари, с огромни компенсации. Компенсациите идват от държавния бюджет, те са финансирани с кредит, т.е. с необезпечени пари, а всичко това налива масло в огъня. ... Санкция се превежда като инфлация. Има ли санкции на горива, означава липса на горива и покачване на цената им".

Този коментар направи пред БНР проф. Красимир Петров, д.и.н. от Държавния университет в Охайо. 

БНБ очаква инфлацията да продължи да се ускорява

"Вече видяхме, че нефтът скочи с огромни проценти. ... Реалистичната прогноза е през лятото да има 5 лева за литър бензин и дизел. ... През април вероятно ще е вече 4 лева, а след това вероятно ще видим 5 и 6 лева. Горивото скача със закъснение - между 1 и 2 месеца е закъснението от цената на борсата до цената на бензиностанцията", обясни той.

istock
istock

Според него санкцията на зърното ще доведе до цена на хляба между 2 и 2,5 лева.

Ще има ли голямо поскъпване у нас заради войната в Украйна

"Със задълбочаване на войната санкциите ще се увеличат и това само ще ускори инфлацията. Прогнозата ми за годишната инфлация е за около 30%, като за стоките от първа необходимост - храни и горива - инфлацията ще е 50-60%", смята проф. Петров.

Той посочи, че за цените на зеленчуците тази прогноза вече се е реализирала.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg