Държавният резерв е пълен с количества горива за 90 дни, но има и допълнително търговски запаси. Това заяви пред БНР Николай Василев, председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Той увери, че имаме достатъчно запаси.
 

"За 30 пълни дни от запасите отговаря държавата, а за останалите 60 дни отговорят компаниите производители и вносители на горива. С търговските запаси ще надхвърлим тези 90 дни", отбеляза той.
 
"Това, което правим в момента, е да набавим още пшеница за резерва - това е хлебна пшеница и фуражно зърно.
 
Имаме достатъчно за месеци напред като количества засега. Колко - е въпрос на класифицирана информация. Мисли се като възможност да имаме достатъчно хлебно зърно за населението за месеци напред", уточни още Василев.
 
По повод кражбата на нафта от базата на Държавния резерв в село Поликраище Василев посочи, че се изтеглят количествата от резерва в складовете в Сливен и Поликраище, защото там е установена ниската правна култура на охранителите.

Петролът с рекордна цена от 12 години насам

"Няма нанесени щети на базата и на агенцията, защото горивото, което крадците са източили, това реално е мътилката - остатък от гориво на дъното на самата цистерна - затова няма поражения", обясни той.

istock
istock

Василев каза още, че за страната е важно в резерва да има достатъчно количества горива, хлебна пшеница, консервирани храни, бутилирана питейна вода, растително масло, лекарства и медицински изделия.
 
"За гладни години не мога да говоря за България, нямаме затруднения в доставките на горива или на пшеница, а имаме и достатъчно количества", допълни още шефът на Държавния резерв.
 
По думите на Василев от резерва може да се помогне на Украйна с това, което те поискат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg