"В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са суровините преди всчико, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ, няма нещо, което да не поскъпва". Това заяви в "Денят започва" Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.
 

Влахова обясни, че пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и нищо не можем да направим. По думите ѝ единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.
 
"По принцип енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение, донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.
 
По думите му цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.
 
"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тоест много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор позволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

Ядем най-евтиния хляб в ЕС

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов обясни, че основното, което се произвежда в България се изнася, защото от близо 7 милиона тона пшеница, потреблението е само 1 милион. Излишъкът е голям и няма как да се съхранява.
 

istock
istock

„Експортът фактически е положителното салдо на страната, която има някакъв брутен вътрешен продукт, който се увеличава. Този излишък ние какво да го правим - трябва всички хора да ядат само хляб и нищо друго", коментира той.
 
Реколтата е поне с 40-50% по-ниска спрямо миналата година най-вече заради жегите това лято, каза още той. Освен електроенергията и транспорта са поскъпнали торовете, препаратите и машините.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg