Най-лесният и достъпен начин да инвестираме в злато, във времена на икономическата криза и нарастващата инфлация, е покупката на нови златни монети, емитирани от банките.

Това е инвестиционно злато, а самите монети са с висока чистота на метала и същевременно имат нумизматична стойност.

Това коментира за Радио Варна финансовият анализатор Иван Стойков. Имаше период 2019-2020 г., когато златото изключително много поскъпна. След това се задържа на тази цена от малко над 2 хил.долара за тройунция, сега претърпява известна корекция към 1 800 долара.

Продават един от най-големите късове злато

Ценният метал е известен със своята висока ликвидност

Тенденцията в момента е към някакъв спад на цената, може би сега е момент за инвестиция в злато, защото цената спада. Но при падащи цени трябва да се внимава колко време ще продължи този спад, за да не се реализират още по-големи загуби в бъдещ момент. Необходимо е да се прецени точния момент, в който да се направи инвестицията, т.е. дали цената е стигнала минималното си ниво и оттам

istock
istock

Една от популярните съвременни форми за инвестиране е покупката „на изплащане“, без значение какъв е активът, вкл. злато. Можем да инвестираме сами или с помощта на инвестиционен консултант, което е препоръчително, когато правим първи стъпки на инвестиционните пазари. Съставя се инвестиционен план, съгласно който всеки месец се определени отчисления тази инвестиция да бъде реализирана стъпка по стъпка. Това посъветва още Стойков.

Какво да правим с парите си при инфлация

В съвременните условия на търговия дори не е необходимо този актив, в случая златото, да го притежавате материално. Продажбата е на база удостоверението за притежание. За всяко количество злато, в което инвестирате ще получите съответния документ, който удостоверява неговото притежание.

Ако искате да го продадете след време не е нужно да търсите златото, за да го предадете в ръцете на купувача. В момента търговията се осъществява малко или много по този начин. тя подлежи на контрол от съответните регулаторни органи във всяка държава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg