Сърбия купува активно злато, подготвяйки се за финансови шокове, предизвикани от корона кризата, докато някои нейни съседи от Западните Балкани дават златото си в залог за кредити, а други от 20 години нямат никакъв златен резерв, пише сръбският в. "Блиц".

По данни на сръбската централна банка от 2013 г. до сега златният резерв на страната се е увеличил с 20,7 тона. Само през последните две години златният резерв е нараснал с 12 тона злато, като 9 т са купени през 2019 г., а 3 т - през ноември 2020 г.

Общият обем на валутния резерв в злато в момента е 36 тона на стойност около 1,7 милиарда евро, което е около 12 процента от общия валутен резерв, предава БТА.

Експерт: Идва модата на инвестиции в кюлчета

На второ място в региона е Република Северна Македония, която има 6,8 тона златен резерв. Следват Словения с 3,17 тона, Босна и Херцеговина с 2,98 тона и Черна гора с 1,09 т. На последно място е Хърватия, която е разпродала златния си резерв още през 2001 г.

istock
istock

Черногорският златен резерв, който е наследство от бивша Югославия, не е увеличен с нито грам и в момента е извън страната. През 2017 г. златният резерв за трети път е заложен за кредит от швейцарската банка Креди Суис и ще остане в нея до изплащането на кредита през 2027 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg