Цените на храни, основни стоки и горива у нас ще вървят нагоре заради войната в Украйна, прогнозира бизнесът. Борсите вече реагираха на конфликта и цените на основни суровини достигнаха рекордни равнища. На този фон слухове за шоково поскъпване на горивата доведоха до огромни опашки по бензиностанциите, съобщава NOVA.
 
Броени часове след началото на руската инвазия в Украйна, екотът на войната отекна и на международните пазари. „При пшеницата, царевицата, соята, при слънчогледовото олио, при слънчогледа - реакциите бяха мигновени”, посочи Владимир Иванов от Комисията по стокови борси и тържища.
 
„Пазарите са много чувствителни към всякакви, особено непазарни, фактори. И Русия, и Украйна са много сериозен фактор на световния пазар. Така че неминуемо пазарите „полудяха” и  цените се изстреляха стремително нагоре”, обясни Таня Панайотова от Софийската стокова борса.
 
Най-сериозно на стоковите борси нагоре тръгнаха цените на пшеницата и слънчогледа. Тъй като двете страни в конфликта са сред най-големите износители на зърно. Войната почти блокира износа от Украйна, а санкциите срещу Русия допълнително засегнаха търговията със зърно.
 
Зърнопроизводителите очакват цените на пшеницата и слънчогледа у нас също да тръгнат нагоре, въпреки че България не внася пшеница от Украйна.
 
„България, независимо от производството, което има, няма как да регулира цената на пшеницата. Цената е борсова и това се определя неминуемо от външните пазари”, посочи Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 
С цените на зърнените и маслодайните култури нагоре по веригата ще тръгнат и тези на хляба и олиото, прогнозират от бранша. „Кога тази цена на пшеницата ще стигне до крайния потребител ми е трудно да отговоря предвид това, че голяма част от мелниците и хлебопроизводителите имат натрупани количества. Най-вероятно това, което ще усетим като сътресение в цената на хляба веднага, ще бъде цената на горивото и цената на газа”, подчерта Жекова. 

Очаква ни леко поскъпване на горивата

Все още ръстът в цените на стоковите борси не е достигнал до щандовете у нас, успокояват от комисията, която следи пазара на едро. „Обикновено, ефектът се пренася в рамките на седмица-две - зависи от процеса. В момента по-скоро процесът е спекулативен, насложен с много негативни очаквания - това, което наблюдаваме по световните борсови пазари. По отношение на вътрешния пазар - все още няма никаква реакция”, уточни Иванов.
 

istock
istock

Страната ни разполага със запас от зърно за следващите две години, успокояват производителите. И не очакват недостиг на пшеница и слънчоглед. Складовете на търговските вериги също са пълни, уверяват от бранша. Потребителите трябва да са спокойни за доставките на основни храни и стоки.
 
Въпреки това едно е сигурно - войната ще даде нов тласък нагоре на цените на щанда. Не само заради рекордните стойности на суровините по борсите и евентуални проблеми с доставките, прогнозират от бранша, но и заради поскъпване на основни ресурси.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg