Цените на пшеницата достигнаха рекордно високи стойности в европейската търговия след началото на руската инвазия в Украйна. Ръстът на цените на международните борси пряко ще се отрази върху цените на зърното в България, това коментира за Радио Варна Николай Вълканов, управител на фондация „Интелиагро”.
 
„Когато на международните пазари растат цените на една суровина, в случая зърното, поскъпването ще се отрази и на българския пазар. Причината е, че търговците, които в момента не могат да натоварят кораби в Украйна или в Русия, поради една или друга причина, основно свързана със сигурността, те ще търсят да си набавят същото количество от България или от други държави, които са нетни износители. Напълно естествено е ръстът на тази цена да се пренесе и на вътрешния пазар.”, допълни той.
 
България не е зависима от вноса на пшеница или царевица от Украйна или Русия, обясни Вълканов.
 

по думите му това, което се внася като сравнително малки количества от Украйна, е слънчогледово семе за преработка. То обаче не е в количества, които могат пряко да повлияят върху преработвателните мощности на страната или на производството на олио, тъй като произвеждаме прекалено големи количества, за да задоволим собственото си потребление, дори да изнасяме.

Пшеницата продължава да поскъпва

Мелниците ни са зависими единствено от специфични сортове пшеница със специфични показатели, които обаче не идват от района на военния конфликт, каза Вълканов. Той смята, че по отношение на хлебопроизводството у нас няма поводи за притеснения.
 
„Няма пряка заплаха нито по отношение на продоволствената сигурност на страната, нито по отношение на логистиката на храни.”
 

istock
istock

Основна част от поскъпването на цените на храните са по-високите цени на енергоносителите. "Цената на газа формира около 80-90% от цената на азотните торове, които се използват широко в земеделието. Производството на изкуствени торове намаля през последните месеци в световен мащаб. Вероятно ще станем свидетели на по-слаба реколта в Европа на зърнени култури тази година", коментира Николай Вълканов.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg