Фючърсите на пшеница в САЩ достигат в петък най-високите ценови нива от близо 14 години, тези на царевицата се покачват към близо 8-месечен връх, като има и повишаване на цените на соята, тъй като продължаващата и днес военната инвазия на Русия в Украйна предизвика опасения от прекъсване на доставките на зърно от ключовия черноморски регион, съобщава Ройтерс.

Дневните ценови лимити за фючърсните договори на пшеница на Чикагската стокова борса (CBOT) бяха разширени за петъчната сесия на търговия.

Украинските военни спряха търговското корабоплаване в своите пристанища, а Москва спря движението на търговски кораби в Азовско море до следващо нареждане, въпреки че остави руските пристанища в Черно море отворени.

Цената на хляба ще расте още

Водещият вносител на пшеница Египет се наложи да отмени последния си търг за закупуване, получавайки само една оферта след руската инвазия в Украйна.

istock
istock

Украйна е основен износител на царевица, като Китай и Европейският съюз са сред основните й купувачи. Русия, най-големият износител на пшеница в света, доставя основно зърното си от пристанища в Черно море.

Тъй като Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се притесняват, че въоръженият конфликт между тях може да повлияе на движението на реколтата и да предизвика "масов бой" от страна на вносителите за заместване на доставките от Черноморския регион.

Най-активният договор за пшеница с доставка през май на CBOT се повишава в началото на петъчната търговия с нови 0,9% към 9,43 долара за бушел, след като през вчерашната сесия достигна връх от близо $ 9,60 - най-високо ценово ниво от юни 2008 г.

Производители изнасят българската пшеница

Фючърсите на царевицата пък поскъпват в началото на петъчната търговия на Чикагската стокова борса с 1,6% до нов 8-месечен връх от 7,01 долара за бушел, докато фючърсите на соята нарастват с 0,9% до $ 16,68 за бушел, след като по време на търговията в четвъртък удариха ценови връх от около 17,59 долара - най-високо ниво от септември 2021г., преди да върне назад към 16,54 долара.


Тунис, който разчита на Русия и Украйна за около половината от нуждите си от зърно, изпълни необходимите поръчки за покупка на зърно преди началото на атаките в Украйна, докато Ирак заяви, че разполага с достатъчни стратегически резерви от пшеница.

Но Египет, често най-големият вносител на пшеница в света, отмени международния си търг за закупуване в резултат на ниската активност на големите износители в четвъртък.

Инвазията в Украйна също така провокира опасения относно доставките на торове от Русия, като анализатори твърдят, че бразилският селскостопански износ може да загуби конкурентното си предимство поради недостиг на ключовата суровина.

В четвъртък министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак изрази надежда, че компаниите за доставка на торове и селскостопански продукти, засегнати от руската инвазия в Украйна, няма да се възползват несправедливо от ситуацията на фона на вече високите цени на торовете и на посевите, посочва Ройтерс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg