Прогнозите са за леко поскъпване в цените на горивата в България, с около 10 стотинки, което ще е оправдано увеличение.

Това каза пред NOVA енергийният експерт Мартин Владимиров. По думите му прогнозите ще се сбъднат, ако цената на суровия петрол от последните дни се задържи.

От 1 януари досега цената на суровия петрол е скочила с около 50%, цената на горивата у нас с 11 %. Като цяло цените са историческо високи, но повишението с около 10 стотинки, би било оправдано. Цените на горивата в България са едни от най-ниските в целия ЕС. Нямаме структурен проблем с цените”, добави той.

Опашки за бензин: Ще поскъпват ли още горивата

Експертът увери, че няма да се стигне до недостиг на горива.

„Ситуацията е много спекулативна. В социалните мрежи се разпространява деизнформация, с цел постигането на частен бизнес интерес. В тази ситуацията има много хора, които се възползват и създават паника. Няма спиране на доставките на суровия петрол от Русия на този етап. Тя все още няма интерес да ги прекрати. Това обаче може да се промени. Може Русия да реши да контраатакува и да спре доставките, за да вдигне значително цената на петрола”, коментира още Владимиров.

Той обърна внимание, че цяла Европа се отказва от потреблението на руски петрол, България обаче засега не го е направила, което не е разумно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg