И днес се очакват опашки от автомобили в бензиностанции в страната. Струпването на коли започна вчера късния следобед, след слухове в социалните мрежи за скок в цените и липса на горива.
 

Пред NOVA от Петролната и газова асоциация коментираха, че на този етап не се очаква шоково покачване на цените. А наличности на горива у нас имало достатъчно. „Няма липси на горива в страната, рафинерията работи, от „Лукойл”-България ни увериха, че всичко е под контрол, горива има и ще има. И в момента на пристанищен терминал „Росенец” разтоварват суровина”, заяви в предаването „Здравей, България” Светослав Венчев от Българската петролна и газова асоциация.
 
По отношение на цените, той е категоричен, че  на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените са доста под 3 лева. „Няма никакви условия към момента за шоково поскъпване”, заяви Венчев.
 
Той е категоричен, че вчерашното поскъпване на техните обекти е било само с няколко стотинки, а причината е, че цените на дериватите и суровия петрол вървят на горе.

 Икономисти: Горива има за следващите 120 дни, не се презапасявайте

„Ще има вероятно повишение през няколко дни, през седмица, с няколко стотинки нагоре. Ситуацията е трудна за прогнозиране”, каза Венчев.
 
Премиерът Кирил Петков предупреди снощи с публикация в профила си във Facebook, че „без никаква причина в момента се всява паника за горивата”. Той подчерта, че един танкер е разтоварил в сряда, а други два се чакат за разтоварване и пише още „гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши”.
 

istock
istock

Петков допълни, че ще изиска проверка от страна на Комисията за защита на конкуренцията, за да се изясни откъде тръгва спекулацията с цените на горивата. Премиерът отговори и на слухове, че България ще изпраща войници в Украйна, като ги нарече „поредната хибридна лъжа”.

От там обаче уточниха, че като ефект от завишеното потребление, на места може да се стигне до временно изчерпване на наличните количества.
Премиерът Кирил Петков предупреди с публикация в профила си във Facebook, че „без никаква причина в момента се всява паника за горивата”.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg