Горива, без пропан бутан,  имаме достатъчно за следващите 120 дни, заяви икономистът Димитър Хаджидимитров по Нова тв и призова хората да не се презапасяват. „В момента страната ни не превежда директно пари в Русия за горива. Всичко се превежда в руски европейски фирми. Вносът не е спрял”, коментира Хаджидимитров.
 
През март-април годишната инфлация у нас заради санкциите е възможно да стигне 10-15%, а цените ще растат. Ситуацията с цените на енергията ще се успокоят през лятото и зависят от развитието на събитията в Украйна, прогнозира икономистът Владимир Сиркаров.

„Рублата се обезценява много сериозно. Това е пряк ефект от частичните SWIFT изключвания на някои банки. В момента гражданите на Русия се опитват по възможно най-бързия начин да се сдобият с твърда валута, защото спестяванията им се обезценяват”, каза Сиркаров.

По думите на Хаджидимитров Путин предварително се е подготвил за войната. Според него, ако САЩ и Европа запорират активи и ДЦК на Русия, това ще може да осуети финансирането на войната с Украйна, но според него договорирането помежд,у им е трудно.

С над 35% скочи цената на газа в Европа

Такива санкции обаче може да засегнат и Европа, все пак Русия е петият по големина търговски партньор на Европа. Затова санкциите от ЕС са частични, ако бяха пълни щеше да е "прострелване в двата крака", заяви Сиркаров.

istock
istock

Санкциите засягат и директният внос и износ на стоки от и към Русия.  Китай се притеснява от санкции по линия на SWIFT и колкото и да са близки с Русия, не са братя, коментира още Сиркаров.

Вероятно ще е нужен не само план за възстановяване след коронавирус пандемията, но и  такъв от войната в Украйна, единодушни са двамата икономисти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg