"Очаква се след санкциите Русия да намали добива на газ и петрол, което ще вдигне цената. Бюджетът е конструиран за много по-ниски цени на горивата. Цените им няма да паднат от сегашните си нива дълго време, до края на годината това не се очаква", каза в "Твоят ден" д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник към Българската стопанска камара.
 
"Ситуацията е много динамична на пазара на горивата, успокоение се очаква чак през ноември. Високите цени на горивата ще засегнат всички бизнес сектори в България. Също така много браншове разчитат на внос на метали от Русия, Украйна и Беларус, което ще удари индустрията", заяви още експертът.
 
Д-р Ножаров добави, че Русия има система, аналогична на SWIFT, но, за да работи с нея, друга страна трябва да се присъедини към нея.

Икономисти: Горива има за следващите 120 дни, не се презапасявайте

"Инфлацията с конфликта в Украйна може да стигне средно до 9%, БНБ бе дала 7,7% преди това. България все още не е предприемала мерки срещу инфлацията, но това ще се наложи", отбеляза той.
 

istock
istock

Според него ЕС трябва да има по-съществена подкрепа за държавите членки по отношение доставките на енергийни източници.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg