Оценките на експертите за икономическите последствия от войната в Украйна придобиват все по-тъмни краски. Херберт Дийс смята, че те ще са много по-тежки за автомобилната индустрия от последствията, причинени от пандемията.

Урсула фон дер Лайен ще представи през май стратегия за преодоляване зависимостта на ЕС от руски нефт и газ през следващите пет години. Това и още много други фактори казват, че скоро решение за поскъпващите цени на горивата няма да има.

Вижте няколко експертните съвети за намаляване разхода на гориво от CarMarket.bgВероятно някои (или повечето) знаете, но винаги в сила е максимата, че повторението е майка на знанието.

Колко повече ще плащаме за транспорт след ръста в цените на горивата

Поддържайте автомобила си в добро техническо състояние

Това вероятно е съветът, който сте чували най-често. Не пренебрегвайте главната предупредителна светлина за неизправност. Модерните двигатели разчитат на развити компютърни системи. Дори автомобилът да работи нормално, проблем с някой сензор може да повиши разхода. Освен това трябва да обърнете внимание на нормалните неща: задръстени горивни и въздушни филтри. Ако колата дърпа на една страна, това също е предпоставка за по-висок разход.

istock
istock

Поддържайте гумите си на предписаното налягане

Това изискване е в пряка връзка с предходното изречение. Препоръчителното налягане варира при всеки автомобил и марка, затова направете справка с предписаните стойности на табелата на шофьорската врата. По-ниско налягане в гумите увеличава съпротивлението, което от своя страна увеличава разхода.

Опашки за бензин: Ще поскъпват ли още горивата

Премахнете допълнителното тегло

Ако държите ненужни вещи в автомобила, това повишава теглото, съответно и разхода. Ако сте монтирали детско столче, но детето ви не пътува редовно с вас – свалете го. Ако в багажника държите тротинетката или малкото детско колело – свалете ги.

Аеродинамиката е важна, свалете релсите и покривните багажници

Не случайно всеки производител влага огромни усилия за постигане на възможно най-ниския коефициент на челно въздушно съпротивление. По-добрата аеродинамика директно води до намаляване на разхода. Затова, ако не използвате релсите на покрива, най-добре е да ги демонтирате. За покривните кутии дори е излишно да казваме.

istock
istock

Изключете климатичната система

Това може да е най-трудно изпълнимо, особено ако живеете в топли климатични условия. Всички знаем, че климатика вдига разхода на всеки двигател. Проблемът е, че шофиране с отворени стъкла също вдига разхода. През лятото полезно решение няма. Със сигурност не бива да държите автомобила под пряка слънчева светлина, защото след това ще се изисква огромно мощност, за да охладите интериора.

Как да караме колата си по-икономично

Не е срамно да потеглиш плавно на светофара

Най-важният фактор за разхода на гориво: това сте вие. Ако се нуждаете от допълнителен стимул да се откажете от безполезния навик да се „изрязвате” на всеки светофар, сега е моментът. Няма да навлизаме в уроци по шофиране, затова само ще кажем, че плавното натискане на педала на газта е най-доброто средство за удължаване на пробега и увеличаване промеждутъка между посещенията на бензиностанцията. Също така не е нужно да натискате до последно преди светофара, само за да ударите спирачки малко преди него.

Не случайно транспортните компании влагат толкова средства в логистика. Планирайте пътуването си правилно, всеки спестен километър са спестени грамове гориво. Избягването на час пик е голямо преимущество.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg