Пазаруването по време на намаления след празниците крие своите рискове. Все повече хора избират да купят уреди, стоки и дори храна онлайн. А сайтовете на магазините са пълни с промоции, коя от коя по-привлекателни.

Това обаче е и времето, в което търговците използват своя шанс да реализират най-големи печалби. Затова трябва да бъдете особено предпазливи, когато попаднете на прекалено добри предложения.

В наши дни пазаруването е толкова лесно, че можем буквално да го правим с едно движение, било то чрез докосване на преносимото ни смартустройство или щракване на мишката на компютъра. Поръчването на продукт или услуга отнема по-малко от минута. Но в онлайн пазаруването има и много скрити капани, в които дори най-предпазливите купувачи могат да попаднат.

Намалена цена при покупка на стока не означава намалени права

Знаете ли за какво плащате? Как да разберете на кой продавач да се доверите за надеждна доставка? Каква друга чувствителна информация може да сте предоставили по невнимание? Ако никога не сте обмисляли някой от тези въпроси по време на вашето онлайн пазаруване, сега е време да го направите.

istock
istock

Скритите такси за доставка

Въпреки че посочените цени в сайтовете понякога могат да бъдат много по-ниски от тези в местните физически магазини, ние често пропускаме да вземем предвид разходите за доставка. Тези такси обикновено се появяват точно преди да щракнем върху бутона „Купи“ и лесно можем да ги пропуснем.

Докато забележим, вече ще сме преминали през неудобството с избора на артикулите и попълването на личните ни данни и информация за кредитна карта. Повечето от нас просто биха стигнали до касата, дори ако с таксата за доставка продуктът вече не е по-евтин от цените в магазина.

Това разположение на таксата за доставка близо до финалната права разбира се не е случайно. Някои търговци дори може да ви таксуват отделно за доставка за всеки изпратен артикул, вместо единична такса за всички артикули, или да предлагат безплатна доставка, само ако поръчките надхвърлят определена сума.

Други некоректни търговци подвеждат клиентите с обещания за „безплатна доставка“, които обаче важат само за членове, които така или иначе плащат годишен членски внос.

Как да различаваме некоректни онлайн сайтове при покупка

За да не попаднете в подобен капан или да се спасите от необходимостта да изпразните пазарската си количка в последния момент и да повторите поръчките си, не забравяйте да вземете предвид всички скрити разходи от самото начало. Вижте тарифите за доставка и евентуални специални изисквания.

Като алтернатива можете да намерите кодове за промоции или купони в различни сайтове или просто да въведете името на търговеца заедно с ключови думи като „купон“, „безплатна доставка“, „код“. Някои наистина предоставят безплатна доставка и други големи отстъпки.

istock
istock

Неизпълними срокове за доставка

Имайте предвид, че времето за доставка може да бъде удължено, особено ако за дадения артикул има голямо търсене. Отнема време за презареждане на продукти, най-вече при покупка от дребни онлайн търговци.

Може дори да се наложи да се справите с неопределено забавяне. За щастие можете да предотвратите това, ако вземете няколко предпазни мерки.

Когато избирате онлайн магазин, уверете се, че разполага с надеждна автоматична система за уведомяване, която ще ви информира, ако запасите му са на изчерпване или стоките са разпродадени.

Коректните фирми ще ви информират за състоянието на вашата пратка чрез СМС или имейл, а също така се предлага опция за проследяване по всяко време. В повечето случаи магазините също така дават на купувачите приблизителен краен срок за поръчка, за да гарантират, че артикулите ще бъдат доставени до определена дата.

Освен това имайте предвид, че повечето сайтове посочват продължителността в работни дни, а не в календарни дни. Така че, когато видите „десет работни дни“, всъщност се има предвид две седмици.

istock
istock

Снимката невинаги отговаря на реалността

Един от най-големите недостатъци на онлайн пазаруването е, че не можете да сте сигурни дали това, което виждате на екрана, е това, което в крайна сметка ще получите. Това може да е особено осезаемо, когато купувате облекло. За да се справят с този недостатък, онлайн търговците предоставят снимки и кратки описания на тези продукти и включват коментари или отзиви от хора, които са закупили подобни артикули.

Уловката, за която трябва да внимавате тук, е дали магазинът имат разумна политика за връщане. Ако действителният артикул не е това, което сте очаквали, ще можете ли да го върнете и да получите индивидуална замяна или пълно възстановяване на сумата? Ще има ли някакви такси за връщането и как може да стане то?

За какво да внимаваме при промоционалните продукти

Трябва ли да го изпратите обратно чрез пощата (и да платите таксите за доставка) или можете да отидете до местен партньор на физическия магазин, за да получите замяна? Не забравяйте, че освен че ви позволява да върнете стоката, която не харесвате, политиката за връщане е полезна и за повредени и дефектни продукти.

Ако онлайн търговецът няма съществуваща политика за връщане, може да се наложи да проверите артикула във физически магазин, особено при покупка на дрехи и обувки, преди да пристъпите към онлайн поръчка.

Още по-добре е, ако ценовата разлика не е твърде голяма, да си спестите всички притеснения и вместо това да купите стоката във физическия магазин, за предпочитане такъв, който има ясна и разумна политика за връщане, в случай че се наложи да я замените или върнете.

istock
istock

Отзиви и оценки

Има голяма несигурност, когато става въпрос за „безлично“ онлайн пазаруване, което означава, че трябва да си „напишете домашното“. Това включва проучване на артикулите и продавачите, за да се види дали продуктите и услугите са надеждни. Един от начините да направите това е да разгледате отзивите и оценките на тези продавачи.

Разумно е да вземете под внимание обратната връзка, дадена от потребителите, тъй като те имат опит от първа ръка при пазаруването от конкретния търговец. По същия начин рейтингите на репутацията могат да бъдат полезни при оценката на дадена фирма.

Как да разпознаем фалшивите отзиви в Интернет за търговци и продукти

Рецензиите на продуктите също са важни, защото както обсъдихме по-рано, например размерът на дреха, посочен като „среден“, може да се окаже по-голям или по-малък в зависимост от вашите регионални стандарти.

Въпреки това, когато гледате рецензиите, не приемайте всичко за „чиста монета“. Рецензентите могат да получат заплащане или безплатен продукт, за да дадат положителни, но фиктивни препоръки за магазина или продукта на самия сайт. Основното правило е да бъдете скептични, когато става дума за прекалено позитивни отзиви.

Освен това потърсете отзиви от множество източници и, ако е възможно, от други сайтове. Когато се съмнявате, винаги можете да потърсите името на продавача в Гугъл с ключови думи като „измама“, „скам“ и т.н., за да разберете дали търговецът наистина заслужава доверие.

istock
istock

Сравнение на цените

При пазаруването онлайн можете бързо, лесно и ефективно да сравнявате цените и вероятно да намерите по-добри сделки и отстъпки дори от най-големите физически разпродажби. Онлайн търговците примамват купувачите с безумно ниски цени на своите сайтове, след което скриват допълнителните такси, т.е. таксите за доставка. Така че винаги сравнявайте крайните цени.

Може би сте използвали сайтове за сравняване на цени за полети, хотели и коли под наем. Такива сайтове събират информацията за ценообразуването на продуктите, предлагани от наличните търговци на дребно в интернет, и показват информацията на страницата с резултати въз основа на заявки за търсене.

Благодарение на способността си да отсяват бързо информацията и да я представят в интуитивни оформления за по-ясни сравнения, тези търсачки са изключително полезни за редовни онлайн купувачи. На някои места можете дори да проследите изменението на цената на даден продукт във времето и да настроите аларма за известяване, когато цената падне под определена от вас стойност.

Сигурни връзки за плащания

Вероятно сте запознати с опасностите при използване на несигурни, отворени Wi-Fi връзки, които са свободно достъпни на обществени места. От една страна, тези източници на безплатен безжичен интернет не предлагат криптиране, което означава, че всеки, който е свързан към същата мрежа, може да събира данни, които предавате онлайн, било то вашите данни за вход или вашите имейли.

istock
istock

Друг проблем са фалшивите безжични мрежи, които подмамват нищо неподозиращи хора да влязат. След като влезете, хакерите могат да запишат вашите натискания на клавиши или да източат поверителна информация от вашето устройство. Ако използвате Wi-Fi, за да извършвате онлайн плащания, имайте предвид, че данните на вашата кредитна карта са в сериозен риск.

Ограничете се до общо сърфиране (без влизане в профили на онлайн магазини), когато сте свързани към отворени Wi-Fi връзки, и не извършвайте онлайн банкиране и покупки. Същото се отнася и за хотелските безжични мрежи, дори тези, които са защитени с парола.

Точат банкови карти с големи промоции

Ако обаче при спешен случай трябва да купите нещо, докато сте свързани към обществен Wi-Fi, уверете се, че сайтът за плащане е защитен и криптиран. Уеб адресът трябва да започва с „https“ вместо обичайния „http“ и трябва да има икона „заключване (lock)“ на вашия браузър.

Съмнителни линкове или приложения

Измамните компании се опитват да извлекат възможно най-много от купувачите със съмнителни сделки. До неотдавна те идваха под формата на връзки (линкове) в случаен имейл. Тези фишинг връзки водят до измамни сайтове, където в процеса на покупка на нещо, което всъщност не съществува, вие въвеждате данните на кредитната си карта, за да направите „чудесната“ сделка.


Ако не искате да станете жертва на това, доверете се на интуицията си. Винаги проверявайте в Гугъл, за да видите дали тази оферта, която е прекалено добра за изпускане, всъщност е истинска. Прочетете какво имат да кажат други потребители и купувачи (или жертви) за конкретна сделка, преди да въведете каквато и да е лична информация на сайта.

Освен това, можете също да проверите автентичността на сайта, като намерите сертификатите за защитен слой (SSL) като VeriSign в самата страница.

Пристрастяване към пазаруването

Ако сте пазарували онлайн, сигурно вече сте разбрали, че може да стане доста пристрастяващо. Ако се отдадете на импулсивно пазаруване и домашна шопинг-терапия, може да е трудно да кажете „не“, когато имате 24/7 достъп до пазаруване от вкъщи.

Само с няколко щраквания на мишката ние вече преглеждаме онлайн каталози, поставяме артикули в количките за пазаруване и създаваме акаунти за повторни посещения в онлайн магазините.

istock
istock

Особеното при пазаруването онлайн е, че всичко от пазарската количка до действителното плащане чрез вашата кредитна карта е виртуално (дори не е нужно да предавате картата си), така че не усещате липсата в портфейла си, докато не видите сметката по кредитната карта в края на месеца.

Оставено без контрол, това може да ви хване в капана на преразход и натрупване на планина от дългове, най-вече от закупуване на „оферти за ограничено време“, „сделки в последния момент“ и „задължителни неща“, от които всъщност нямате нужда.

Кредитна карта – плюсове и минуси

Бъдете наясно за какво и колко харчите и упражнявайте самоограничение. Не прибягвайте до пазаруване, за да подобрите настроението си. Знайте какво търсите и се придържайте към него. Задайте бюджет за това колко ще си позволите да похарчите, преди да отидете на сайта.

Напишете си финансови цели, като ремонт на дома или мечтана ваканция, и ги дръжте наблизо, за да ви напомнят да внимавате с разходите си. Нищо не помага по-добре да кажете „не“ на прахосването от визията за една по-голяма и дългосрочна цел.

Ако нищо друго не подейства, дръжте извлечението от кредитната карта близо до компютъра си, за да можете да преживеете онзи момент на ужас, който сте изпитали, когато безразборните онлайн покупки са ви разорили.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg