Психолозите са открили, че всяка четвърта покупка се извършва в състояние на стрес и по-късно носи много негативни емоции.

Психолози от американската изследователска компания Thriving Wallet стигнаха до заключението, че всяка четвърта покупка се извършва под влияние на всекидневния стрес и в последствие човек съжалява за това.

Експертите дадоха няколко съвета, които ще помогнат да спестите не само пари, но и нерви – така ще купувате само това, което наистина ви е необходимо или ще ви донесе радост.

Как да се защитим от коронавирус при излизане от къщи

Експертите сочат два много най-ефективни начина, които ще ви позволят да се отървете от ненужните разходи и угризенията на съвестта поради ненужни покупки. Един от тях условно е наречен „правилото на 72-та часа“.

Всичко е много просто - ако искате да купите нещо, но подозирате, че го правите, за да се избавите от стреса - отложете покупката за 72 часа. Ако след три дни все пак още искате въпросното нещо и осъзнавате, че можете да си го позволите, можете спокойно да отидете до магазина.

istock
istock

Вторият начин се използва от онези, които умеят да бъдат честни със себе си. Трябва да си зададете три въпроса:

Задължиха веригите да предлагат родни стоки по щандовете

• Имам ли наистина нужда от това?

• Ще се радвам ли да го получа?

• Мога ли да живея без тази покупка?

Ако отговорите положително на първите два въпроса и отрицателно на последния, тогава можете да си купите нещото - това ще ви донесе радост. А ако не – просто не си хвърляйте парите на вятъра.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg