От днес до 31 май местни вериги от хранителни магазини могат да кандидатстват за финансово подпомагане, за да търгуват с български плодове и зеленчуци. Сумата, която ще бъде разпределена за целта от Фонд „Земеделие“ е 5 млн. лв.

122 малки хранителни вериги имат право на тази помощ - те трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер.

Средствата ще компенсират част от разходите на магазините за транспорт, логистика, сортиране, опаковане и реализация на продуктите.

Солена глоба грози веригите ако не продават български стоки

Схемата е разработена специално за локални вериги, които имат магазини в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващо звено между производителите и потребителите.

istock
istock

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лева за тон домати, 400 лева за краставици и 800 лева за пипер.

За да получат средствата, търговците трябва да докажат пред Фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg