Санкция в размер от 15 хил. до 25 хил. лева грози търговските вериги, които не се съобразят с постановлението на министерски съвет да имат на щандовете си задължително български стоки.

Ако нарушението бъде извършено повторно, глобата скача от 30 хил. до 50 хил. лева.

Това разписаха депутатите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а мярката има за цел да стимулира родната икономика в условията на кризата, породена от коронавирус епидемията.

Задължиха веригите да предлагат родни стоки по щандовете

Правителството вече задължи веригите да предлагат българска продукция от местни производители в обектите си, като се отказа от първоначалното си намерение рафтовете да бъдат напълнени на 50% с родни стоки.

„Българската земеделска продукция е неконкурентоспособна, защото получава по-ниски субсидии от тези не европейските производители”, заяви по време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

istock
istock

Според нея кризата дава възможност за преосмисляне на някои от темите в българската земеделска политика, но не пропусна да обвини управляващите, упреквайки ги, че взимат решения „на парче”.

„Хубава мярка, но като че ли няма да даде очаквания резултат”, смята тя.

Има ли нитрати във вносните зеленчуци

Нинова предложи още правителството да изкупи нереализираната земеделска продукция от производителите и да я предостави безвъзмездно на социално слаби хора, каквато мярка лансира дни по-рано и премиерът Бойко Борисов.

istock
istock

От левицата се противопоставиха и на решението да бъдат затворени зеленчуковите пазари в страната, заради неспазване на епидемиологичните мерки.

„Целта е да бъде създаден един механизъм, който да даде възможността на българските производители да предлагат и реализират своята стока в тези вериги”, отбеляза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Според него затварянето на пазарите пък е необходима мярка, защото реализираната със закъснение земеделска продукция не е по важна от човешкия живот, който е поставен под опасност заради епидемиологичната обстановка в страната. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg