Експерти прогнозират поскъпване на някои храни заради епидемията от COVID-19.

Цените на оранжерийните зеленчуци от края на януари се движат нагоре заради опасенията за доставките свързани с коронавируса, заявиха от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

Разпространението на новия коронавирус в Китай води до дефицит на зеленчуци в страната и до сериозен ръст в цените.

В близост до най-засегнатия район от вируса се намира основната производствена област за зеленчуци – Шоугуанг, даваща годишно 4,5 млн. тона и е барометър за ценообразуването на зеленчуци за целия Китай, като цените се на рекордни равнища, което започва да се пренася и по други места в света, посочват експертите.

istock
istok

Опасността от разрастването на грипната зараза от тип “Корона” на пазара на мляко все още не е голяма, като в основните страни износителки за китайския пазар Австралия и Нова Зеландия опасенията растат, макар че търговията може и да се засили с оглед на препоръките към китайските граждани да консумират по-силни храни, за подсилване на имунитета, показва още докладът.

Бизнесът у нас очаква загуби за милиони заради коронавируса

Според Rabobank разпространението на коронавируса ще има най-сериозни последиците при производството и търговията с птиче месо, а сравнително по-слаби при свинското месо.

Прогнозира се също известно забавяне на износа на свинско месо от ЕС през първото тримесечие на настоящата година, но това ще се отрази слабо на равнището на цените. Очаква се те да се задържат относително високи в целия ЕС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg