Загуби за милиони и заплаха от фалити заради коронавируса у нас, прогнозира бизнесът.

Стотици отменени туристически резервации, намалени доставки на стоки и суровини и затворени културни институции са първите ефекти от епидемията върху българската икономика, информира NOVA.

Транспортът е един от първите сектори, които усетиха удара на заразата. Спадът в производството и доставките на суровини и стоки, както и пълната непредвидимост по пътищата за превозвачите, вече трупат сериозни загуби за бранша. 

Сянката на коронавируса надвисва над туризма ни

Haмaлявaт и тъpгoвcĸитe cдeлĸи cъc зaceгнaтитe дъpжaви, a нaй-големи щети ce oчaĸвaт в ceĸтopитe нa тypизмa, инфopмaциoнните тexнoлoгии и eлeктpoниĸaта, както и cвъpзaнитe c aвтoмoбилнaтa индycтpия пpoизвoдcтвa.

В последните дни телефоните в туристическите агенции звънят по-скоро за отмяна на пътувания, отколкото за резервации. В един офис на туроператор всеки ден поне 80 екскурзии са анулирани.

ЕС създава фонд за борба с коронавируса

Най-видимият удар в момента е върху пролетната програма за екскурзии от и до страната. Неосъществени потенциални резервации има основно покрай фестивалите на розата в Казанлък и Карлово през май, сочат данните от туроператорски компании.


„Едни от най-масовите кампании, свързани с годишния цикъл – около Великден и Гергьовден, на практика вече са провалени, тъй като в туризма нещата не става от днес за утре. Някои от записалите се туристи си прехвърлят датите за есента. Но така или иначе може да се каже, че първото полугодие е абсолютно загубено и това ще донесе тежки последствия за целия бранш”, смята Балтов.

Хотелите по морето също вече усещат негативите от коронавируса. Ранните записвания за летния сезон, които традиционно продължават до края на март, в момента на практика са замразени. Най-сериозно това се усеща при германските туристи. Това поставя под въпрос летния туристически сезон, в който традиционно се трупат около 70 % от приходите в сектора.

Борисов: Губим десетки милиони всеки ден заради коронавирус

 „Над 30 % са отменени резервациите в хотелите в Booking и ако не спре тази психоза ще имаме нулев или отрицателен летен сезон, което за икономиката е пагубно”, каза Ричард Алибегов от Асоциация на ресторантьорите.

 „Основните пазари, на които разчита България, са скандинавския, германския, съседните страни – Румъния, Гърция, Сърбия. Във всичките страни има случаи на коронавирус и навсякъде има въздържане от пътуване, така че това ще се отрази несъмнено и на българския туризъм. Ако тази епидемия се развие в пандемия, може да се очаква наистина катастрофален туристически сезон”, обясни председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Как работодателите ще пазят служителите си от коронавируса

Спад при пътуванията отчитат и самолетните компании. Много от тях се наложи да коригират летателните си програми – особено към най-засегнатите от вируса дестинации. По-обобщени данни за ефектите върху цялата авиоиндустрия засега трудно могат да се дадат, тъй като тя реагира в движение на турбуленциите от коронавируса.

iStock
iStock

Психозата от разпространението на короновируса води до отказ от пътувания и до дестинации, в които дори не е регистриран коронавирус. Това може да доведе не само за загуби, но и до съкращаване на служители и дори фалити, предупреждават от бранша.

Ще има рецесия в Еврозоната, но кризата може да не дойде у нас

 „Имаме най-екзотични примери – миналия месец се отказаха едни клиенти от пътуване до Куба – просто няма особена логика освен една паника, която е сред нашите клиенти. Това носи голям риск за нашия бранш. Ще има фирми, които в един момент няма да могат да издържат”, смята Балтов.

 „Българския туризъм генерира около 13 % от БВП на България заедно със съпътстващите отрасли – хранително-вкусова промишленост, транспорт, спедиция и т.н. Ако се изтрият тези 13 % от БВП – това също ще е пагубно за българската икономика. Там са заети голяма част от българските работници и служители – т.е. може да се очаква повишаване на безработицата, намаляване на ръста на доходите и т.н.”, каза още Добрин Иванов.

На ръба вече са и ресторантьорите. Още в първите дни на потвърдени случаи на коронавирус у нас те отчитат сериозен спад на клиентите в заведенията. Масово се отменят планираните семейни празници и се изтегля платено капаро. От бранша не изключват и масови фалити. И искат финансова помощ от държавата.

istock
istock

Загуби вече трупат кина, театри, галерии и други културни институции, които са затворени за публика от дни. Посещенията във фитнесите и спортните зали също леко намаляват. А запитванията за замразяване на абонамента при вече закупени месечни карти – растат.

Борисов: Пикът на коронавируса ще бъде през септември

Във фитнес залите са взимат допълнителни хигиенни мерки. Затова от бранша призовават да не се стига до паника и затваряне на спортните зали.

Десетките затворени предприятия в най-рисковите райони вече принудиха и български превозвачи да спрат камионите си или намалят броя на курсовете си. През България към пристанищата в Гърция и оттам към Южна Италия пътуват тирове от седем държави.

Трафикът е „стресиран” и от пълната непредвидимост по пътищата за превозвачите, които не знаят в кой момент и къде може да се натъкнат на блокада. Засега обаче конкретни забрани за движение за тировете няма.

Около 60% от износа на България е към страни от ЕС. Затова всяко блокирано производство в страна-партньор се оказва удар и върху нашата икономика, пресмятат от Асоциацията на индустриалния капитал.

iStock
iStock

„Това е доста кризисна ситуация и ако се развие в Европа и с Германия, и с Франция, с Румъния, Гърция и Турция, които са другите наши партньори, несъмнено ще има отражение върху българската икономика, върху българския пазар на труда след това”, заяви Добрин Иванов.

Засега дефицит на стоки у нас няма. Търговците на техника твърдят, че все още успяват да зареждат стока тъй като заявките са направени още преди половин година, когато фабриките в Китай са работили с пълна мощ, а и в Европа има много буферни складове. Ако кризата обаче продължи – до два месеца доставките могат сериозно да намалеят.

„Фабриката на света – Китай, повече от месец не работи. Китай е основен доставчик на материали и суровини на български предприятия и когато липсва основна суровина, това възпрепятства производството на продукти, които все пак трябва да стигнат до пазара и крайния потребител”, каза още председателят на АИКБ.

Не е изключено търговците да трупат загуби и заради по-малкото покупки, които потребителите правят по време на криза, предупреждава бизнесът.

Дефицит на хранителни стоки, включително и на такива от първа необходимост, не се очаква, предупреждават търговците.

В логистичните центрове на всички големи вериги има достатъчно стоки, които ще бъдат ритмично зареждани. Така че нужда от презапасяване с храни и лекарства не са нужни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg