„Светът е изцяло неподготвен за епидемия като тази от коронавируса. Сега се мисли за ваксини, сега се отделят пари за технологии и лекарства. Очаква се продължителен период, в който, ако убием производството, последствията ще са необратими. Защото пикът на коронавируса ще бъде през септември. Какво ли не сме преживели и това ще преживеем".

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след извънредното заседание на Съвета за сигурността в сряда.

Ресторантьори искат да им опростят данъците

„Доста пари отидоха за зелени сделки, за коронавирус. Обсъдихме какви да бъдат предприетите мерки. Научните среди не могат да ни кажат колко време ще продължи коронавирусът и с какво се лекува. Целият свят се учи в момента как да се справя. Не трябва да се паникьосваме. Коронавирусът е като много други вируси. От испанския грип са загинали 40 милиона. Най-опасното от подобна паника е да счупим икономиката си. Тогава щетите са непоправими. Ще започнем да говорим за ниски доходи. Нито една държава членка няма необходим запас от маски и предпазни средства. Нямаше как да предвидим подобно нещо", каза Борисов. 

istock
istock

„Имаме около 2000 предпазни облекла. От вчера сме на пълни обороти за производство на маски. Има два вида мерки, които препоръчват от Щаба – за области без потвърдени случаи и за тези с потвърдени”, увери премиерът.

„Оставете кметовете и областните управители сами да взимат решения за културните събития. В кината и театрите може да се продават билети през стол и да се дезинфекцират салоните след всяка прожекция или представление”, каза още Борисов във връзка със заповедта за затваряне на кина и театри и отмяна на всички културни събития.

Търговските вериги: Складовете ни са пълни

Той препоръча всеки час в училищата да започва с 5-минутна агитация и напомняне на децата за мерките за лична хигиена.

Премиерът отново призова хората да не се презапасяват с храни, защото големите вериги имали запаси за поне 30-40 дни напред.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg