При една разрастваща се епидемия от коронавирус и хиляди под карантина вкъщи, Националният осигурителен институт (НОИ) ще се изпразни.

Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна днес.

Пред депутатите министър-председателят изрази притеснение относно системите на НОИ и дали те биха издържали при епидемия от новия коронавирус COVID-19.

Борисов: Няма да плащаме доброволната карантина

„Г-жа Нинова каза държавата да поеме грижата за хората, които са в карантинен период. Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ”, каза Борисов и продължи:

„Ако нарастват на 50, 100, 200 хиляди хората, които си стоят вкъщи и държавата им поема болничните листове, НОИ ще се изпразни”.

От трибуната на парламента Борисов предупреди, че НОИ струва много пари.

НОИ в Разград ще консултира безплатно бъдещи пенсионери
БТА

„Просто трябва да мислим, че и след нас, управляващите ще имат нужда от средства”, каза още той.

Личните лекари не могат да издават болнични за доброволна карантина

Днес Народното събрание изслуша премиера относно списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътна инфраструктура – винетна такса и такса на база изминато разстояние.

Въпроси задаваха само от парламентарната група на БСП. На излизане от изслушването, продължило около 25 минути, Борисов не се спря пред чакащите го журналисти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg