Ще работят ли работодатели и институции в синхрон за затягане на мерките за предпазване от коронавируса?


Георги Бижев е производител на материали за защитни средства в Габрово казва, че в България има „около 4 хиляди конфекции, които могат да се справят чудесно с това" да произведат необходимото количество предпазни облекла.

„Важното е, че тези лични предпазни средства не могат да бъдат направени от вестници, те се правят от определени материали, които трябва да отговарят на определени изисквания“, коментира Бижев пред БНР.

Как да различим коронавируса от грипа

След препоръките от вирусолозите фирмата на Бижев е готова с първа пилотна мостра, която днес ще премине през изпитателна процедура в Министерството на здравеопазването.

Първоначалната суровина е различна. Може да бъде 100% памук, памук - полиестер, вискоза – полиестер. На него се лепи непромокаема мембрана. Вирусолозите основното изискване, което поставят, е да не пропуска вода, да не пропуска флуиди“, поясни Георги Бижев.

istock
istock

„Ние го тъчем, след това го обработваме – избелваме го, след което му нанасяме определени пластификатори. На това нещо се нанася мембрана или се хидрофобира и се промазва и след това се тества за въздухопаропропускливост. Оттам нататък се произвежда съответното предпазно средство и минава отново на тест“, описа производствения цикъл Георги Бижев. 

След потвърдените първи четири положителни проби за коронавирус у нас, спазват ли работодателите препоръките на Световната здравна организация?

Работодателите трябва да преминат в режим на координация със службите по трудова медицина, областните здравни инспекции и с областните дирекции на МВР, отбеляза пред БНР Жасмина Саръиванова, експерт „Индустриални отношения“ в Българската стопанска камара (БСК).

Комшиите ни даряват лични предпазни средства и тестове за вируса

БСК препоръчва на работодателите да се направи оценка на риска.

„При която ако в дадено предприятие има струпване на много хора, може временно да се стигне до реорганизация на работния процес.“

Стопанската камара призова членовете си да се обръщат за издаване на сертификат за форсмажор.

„Това е една услуга, която съществува отдавна, но в случая би било много полезна за бизнеса. Ако не може да бъде изпълнена определена сделка, фирмите могат да се обърнат към нас, да бъде издаден подобен сертификат и те да не носят отговорност за това, че не могат да изпълнят своите задължения поради извънредна ситуация.“

istock
istock

При деловите срещи все по-често се използват дезинфектанти, каквито са новите изисквания на СЗО, допълни Саръиванова.

Някои от фирмите като микропредприятията и семейните фирми ще бъдат затруднени при изпълнение на препоръките, смята Елеонора Неголова, председател на Националното сдружение на малкия е средния бизнес.

За по-малките фирми допълнителните инвестиции се явяват непланирани разходи, които всяка компания трябва да прецени как да посрещне, посочи тя.

Над 110 милиона защитни маски на ден произвежда Китай

„Въпросът е откъде ще се генерира ресурсът и кой ще плати сметката. Защото дори малкият бизнес да намери вътрешни резерви, те трябва да бъдат калкулирани в цените на стоките или услугите, които предлага.“

Специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова е на мнение, че трябва да се предприемат извънредни действия.

„За съжаление както дезинфектантите, така и предпазните облекла, така и, макар да звучи комично - брашното и маята по магазините изчезнаха в резултат на огромната паника сред населението“, заяви Шаркова.

Коронавирусът поставя на изпитание егоизма ни, който проявяваме, когато обичаме да казваме, че здравето си е наша работа.

„Сега установяваме, че с нашето поведение ние пряко влияем върху останалите хора и ще трябва да се съобразяваме със създалата се ситуация. Да се превъзпитаме малко, така да се каже“, коментира Мария Шаркова.

istock
istock

Как трябва да се случва оценката на риска в работната среда?

Регионалните здравни инспекции могат да окажат помощ в обследването както на ключови публични места, така и на работните пространства, подчерта Шаркова.

„Следва да се създадат мултидисциплинарни комисии, за да следят за ситуацията и да извършват адекватна преценка.“

И на всички да е ясно, че това не е учение, а реална кризисна ситуация, при която трябва да се направи адекватна оценка и да се спазват правилата. Тук няма място за избягване на създадените правила, тяхното заобикаляне“, допълни Мария Шаркова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg