„Коронавирусът атакува дълбоко белодробната тъкан. Първите симптоми са кашлица и повишена температура. Заразените хора имат усещане, че не им достига въздух. Коронавирусът атакува алвеолите и нарушава газообмена. Затова пациентите се лекуват чрез подаване на кислород. Няма обаче веднага да ви втресе и да вдигнете много висока температура, както при грип. При новия китайски вирус няма хрема и болка в мускулите”.

Така д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, обясни пред NOVA кои са основните разлики между грипа и коронавируса.


Тя поясни и какъв е инкубационният период при двете заболявания.

Китай отчете ръст на внос на случаи с коронавирус


„Ако сме имали контакт с болен от грип, до ден-два и ние ще се почувстваме зле. Докато при коронавируса, имаме 6,12 или 14 дни до първия симптом”, каза още Николова в студиото на „Здравей, България”.

„У нас има от всичко – грип тип „А”, грип тип „Б”, съмнения за коронавирус, парагрипни състояния. Грип „Б” е по-устойчив и стандартните противогрипни лекарства невинаги действат. Това е сравнително нов щам и нямаме добра защита. Често се случват усложнения”, каза Гергана Николова.


Лекарката коментира и помага ли обявяването на епидемия за намаляване на разпространението на грипа. 

Спиртът убива коронавируса

„Затваряме училища, но детските градини и яслите работят. Освен това, когато не са на училище, децата се събират навън. Така, че няма голяма ползва от грипната ваканция”, каза д-р Николова.


В петък противоепидемичният щаб в Бургас ще анализира данните от седмицата, за да се прецени дали грипната епидемия там ще бъде отменена.

„Пикът на грипа беше в края на миналата седмица. Имахме доста голям брой хора с остри респираторни заболявания. Обикновено, благодарение на грипната ваканция, ситуацията се подобрява. В аптечната мрежа обаче почти са изчезнали противогрипните препарати”, заяви д-р Анна Стаматова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg